Om Karl Emil Nikka

  • Årets säkerhetsprofil 2021
  • Årets teknikinspiratör 2018
  • Grundare av Nikka Systems och medgrundare av Säkerhetsbubblan
  • Stående krönikör i Aktuell Säkerhet

2017 grundade Karl Emil Nikka IT-säkerhetsföretaget Nikka Systems med målsättningen att göra världens medarbetare och privatpersoner IT-säkrare. Detta ska bolaget åstadkomma med hjälp av oberoende och förutsättningsanpassade utbildningar för slutanvändare och IT-säkerhetsavdelningar. Före grundandet av Nikka Systems (2017) hade Karl Emil Nikka arbetat med teknikutbildning i över ett decennium, då senast som utbildningschef och pressansvarig på den skandinaviska elektronikkedjan Kjell & Company.

Hösten 2018 släppte han sin senaste bok, Bli säker, vilken förklarar dagen IT-säkerhetsrisker och -skyddsmetoder ur en användares perspektiv. Samma år röstades han fram till Årets teknikinspiratör av läsarna på 99.se (numera en del av Teknikveckan). Strax efter årsskiftet 2018/2019 följde han upp Bli säker-boken med den veckoliga halvtimmespodden som bär samma namn. Bli säker-podden sänds varje fredagsmorgon och produceras i ett ekonomiskt oberoende samarbete med internetoperatören Bredband2.

För sina utbildningsinsatser inom IT-säkerhet utsågs Karl Emil Nikka till Årets säkerhetsprofil 2021. Motiveringen till det prestigefyllda priset (som delas ut av Företagsuniversitet och branschtidningen Aktuell säkerhet) var följande.

Karl Emil Nikka tar alltid sitt engagemang till en högre nivå och finner tidsaktuella, nytänkande sätt att driva sina frågor – och lyckas, trots att han har satt en komplex och bred målgrupp, nämligen ”alla”. Det tyder på en otrolig fingertoppskänsla och förståelse för olika gruppers behov. Han besitter en förmåga att ta ner komplexa frågor på en nivå så att alla förstår inom ett högaktuellt område där det finns ett skriande behov av information, i nutid men även i en överskådlig framtid.

Juryns vinnarmotivering 2021

Hösten 2022 lägger Karl Emil Nikka merparten av sin tid på webbutbildningar och föreläsningar för privat och offentlig sektor. Vid sidan om driver han Nikka Systems Youtube-kanal och skriver IT-säkerhetskrönikor för bland annat branschtidningen Aktuell Säkerhet där han numera är stående IT-säkerhetskrönikör. Tillsammans med Jonas Lejon från Kryptera.se driver han därtill Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan som samlar drygt 9 000 medlemmar med intresse för IT-säkerhetsfrågor.

Pressbilder

Högupplösta pressbilder finns i pressarkivet.