Polisen varnar för Bank-ID-bedrägerier

I förrgår gick Polisen ut med en varning om bedragare som försöker lura Bank-ID-användare. När bedragarna ringer upp låtsas de representera din bank eller någon av myndigheterna som använder Bank-ID. De triggar därefter en inloggningsförfrågan hos Bank-ID och ber dig öppna din Bank-ID-app för att godkänna inloggningen. Det ska du aldrig göra, oavsett vem som ringer. Det kan sluta med att bedragarna tecknar avtal i ditt namn eller tömmer ditt bankkonto.

Inget företag eller myndighet som använder Bank-ID ringer sina kunder och ber dem att logga in. De har redan tillgång till all information som de ska ha tillgång till. De behöver därför inte inloggningshjälp av sina kunder! När företagen och myndigheternas representanter loggar in i systemen ska de logga in som sig själva – aldrig som dig, deras kund.

Avsluta samtalet om någon ber dig logga in med Bank-ID åt dem. Det är utan undantag bedragare du har att göra med (eller företag som vill göra något de saknar behörighet att göra). Tänk på att bedragarna kan låta trovärdiga. De kan säga saker i stil med att du måste autentisera dig via Bank-ID för att de ska kunna säkerställa att de pratar med rätt person. De kan påstå att det är ett extremt brådskande ärende och att de därför inte kunde höra av sig via de traditionella vägarna. De kan till och med varna för att bedragare har kommit över ditt Bank-ID och påstå sig vilja hjälpa dig. Låt dig inte luras! Lägg på luren.

Tips! Du kan alltid avvisa bluffsamtalen på ett roligt vis genom att begära få göra en motringning. Ifall det hade varit ett riktigt samtal hade representanten godkänt att du ringde tillbaka via företags- eller myndighetsväxeln (på deras officiella telefonnummer).  Njut av bedragarnas dåliga bortförklaringar till varför du inte kan göra just det.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar