Välj Android-mobil från ett säkerhetsperspektiv

En holländsk konsumentorganisation drog Samsung inför domstol för att kräva bättre säkerhetsunderhåll av Samsungs Galaxy-mobiler. Idag rapporterar IDG/The Guardian att domstolen dömde till Samsungs fördel. I väntan på att Samsung självmant börjar ta säkerheten på större allvar finns det lyckligtvis bättre alternativ.

Bakgrund

En av de säkerhetsmässigt största fördelarna med Iphone är Apples förmåga att underhålla sina mobiler med säkerhetsuppdateringar. Apple underhåller fortfarande Iphone 5s som släpptes 2013. De är dessutom lika snabba på att släppa säkerhetsuppdateringar till sin senaste flaggskeppsmobil som till ovannämnda, över fem år gamla, mobil.

På Android-fronten har det alltid sett desto värre ut. Bortsett från Googles egna mobiler i Pixel- och Nexus-serien har det slarvats mycket med uppdateringarna. Partnertillverkarna har både varit långsamma med att släppa nödvändiga uppdateringar och dåliga på att överhuvudtaget släppa dem någon gång till lite äldre mobiler. Det har lämnat många Android-mobiler öppna för säkerhetsbrister.

Lyckligtvis försöker Google lösa problemet genom ett projekt som kallas Treble. Genom detta projekt, som lanserades med Android Oreo, separeras det grundläggande operativsystemet från partnertillverkarnas anpassningar. Det kommer att underlätta och snabba upp uppdateringsprocessen avsevärt. I väntan på att Treble ger resultat är det dock viktigt att välja mobil med omsorg. Av säkerhetsskäl bör endast mobiler som garanteras snabba säkerhetsuppdateringar väljas. Detta gäller inte minst vid mobilinköp till företag.

Googles rekommenderade mobiler

Google har ett program som kallas Android Enterprise Recommended. För att en mobil ska få vara med i det programmet måste mobiltillverkaren garantera att mobilen uppfyller en rad krav. Bland dessa krav står att mobiltillverkaren måste garantera säkerhetsuppdateringar till mobilen i minst tre år. Säkerhetsuppdateringarna måste också släppas inom 90 dagar från att Google gör dem tillgängliga.

I skrivande stund finns 25 mobiler med i programmet. Av dessa mobiler kommer inte en enda modell från Android-jätten Samsung. Det finns däremot mobiler från bland annat Huawei, LG, Nokia och Sony.

Se alla mobiler som tar säkerheten på allvar

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar