25 000 svenskar lurade av falsk Elgiganten-sida

Elektronikkedjan Elgiganten är ett av företagen som har drabbats hårdast av fejksidor på Facebook. Häromdagen dök det upp en ny fejksida som utlovade sina följare att vara med i en fantastisk tävling. Vinsten var möjligheten att under tolv minuter plocka varor fritt i en av Elgigantens butiker. Fejksidan lyckades skrapa ihop över 25000 följare innan den stängdes ned.

Tänk på att aldrig följa Facebook-sidor som kan vara falska. Bedragarna använder falska sidor som dessa för att samla åt sig kontakter som de senare kan använda för att till exempel marknadsföra falska produkter eller länka till nätfiskesidor. De skulle också kunna “branda om” hela Facebook-sidan så att den plötsligt är något helt annat än en falsk Elgiganten-sida. Risken för detta är extra hög inför det stundande valet.

Du kan lätt verifiera att en Facebook-sida är äkta. Gå till företagets eller organisationens officiella webbplats (i detta fall elgiganten.se) och se vilken Facebook-sida de länkar till. Ifall de inte länkar till den aktuella Facebook-sidan kan du vara säker på att det rör sig om en bluff.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar