Behöver du verkligen Adobe Acrobat Reader?

För många kontorsarbetare har PDF-visaren Adobe Acrobat Reader en lika självklar plats på dator som Office-paketet. Förr i tiden var det inte så konstigt eftersom Acrobat Reader var en av få välfungerande PDF-visare. PDF-filer i sig är minst sagt vanligt förekommande än idag, men behovet av en så fullfjädrad PDF-visare som Acrobat Reader har däremot minskat. Idag finns välfungerande PDF-visare inbyggda i både Windows 10 och Mac OS.

Acrobat Reader förekommer i två versioner: Acrobat Reader (tidigare Adobe Reader) och Acrobat Pro (tidigare Adobe Acrobat Pro). Acrobat Pro är den mer professionella versionen som även innehåller redigeringsverktyg. Acrobat Reader är gratisversionen som främst används för att läsa PDF-filer. De inbyggda PDF-visarna i Windows 10 och Mac OS har ingen möjlighet att ersätta professionella Acrobat Pro, men de kan utan problem ersätta gratisversionen Acrobat Reader för de allra flesta. Grafiker och personer som arbetar i tryckbranschen har fortfarande nytta av Acrobat Reader, men personer som enbart tar emot PDF-filer i form av fakturor, informationsblad och dylikt borde klara sig utmärkt med de operativsystemsinbyggda alternativen.

Uppdatering 2019-01-04: Artikeln uppdaterad med nya namn enligt Adobes nya namngivningsschema. Tack Rikard Claesson och Pelle Nilsson för korrigering.

Säkerhetsbrister i Adobe Acrobat Reader

Acrobat Reader och Acrobat Pro är otroligt kompententa program – på gott och ont. Adobe har svårt att hålla dem säkra och var precis tvungna att släppa en akut säkerhetsuppdatering (utanför ordinarie uppdateringsschema).

Adobe släppte precis en akut säkerhetsuppdatering till Acrobat Reader och Acrobat Pro.
Adobe släppte precis en akut säkerhetsuppdatering till Acrobat Reader och Acrobat Pro.

PDF-visare är tacksamma måltavlor för angripare. PDF-filer kan lätt spridas med e-post och om angriparna hittar ett säkerhetshål i någon PDF-visare kan de attackera datorer genom att skicka infekterade e-postbilagor. PDF-visarna Acrobat Reader och Acrobat Pro är extra tacksamma måltavlor eftersom de är så vanligt förekommande.

Uppdatera eller avinstallera

Mot denna bakgrund rekommenderar vi alla läsare att fundera över om de verkligen behöver Acrobat Reader eller om de klarar sig med den inbyggda PDF-visaren i Windows 10 och Mac OS. Detta gäller framförallt personer som får e-post från okända källor, till exempel personer som arbetar på företagets HR-avdelning eller ekonomiavdelning. HR-avdelningen får ju ständigt mejl med PDF-ansökningar och ekonomiavdelningen får PDF-fakturor.

Alla som kan välja bort Acrobat Reader bör göra det (eller åtminstone inte ha Acrobat Reader som den förvalda PDF-visaren). Alla andra måste omedelbart uppdatera sina installationer (öppna programmet och välj Kontrollera om det finns uppdateringar från Hjälp-menyn). Detta gäller både Windows- och Mac OS-versionerna av Acrobat Reader och Acrobat Pro. På tisdag, som är månadens ordinarie uppdateringsdag för Adobe, lär det också komma fler uppdateringar.

Mer information om säkerhetsuppdateringarna finns på Adobes webbplats.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar