Stort mediaintresse för säkerhet i smarta hem

Under de senaste veckorna har medias intresse för säkerhet i smarta hem varit riktigt stort. Det hänger troligtvis ihop med att många svenskar fick smarta prylar i julklapp och alla smarta hem-nyheter som presenterades på den nyligen avslutade CES-mässan i Las Vegas.

För er som inte känner till det är jag (Karl Emil Nikka) inte bara en småparanoid IT-säkerhetsnörd. Jag är också en riktig smarta hem-entusiast som har automatiserat min lägenhet in i minsta vrå. Jag ser stora möjligheter som öppnas när vi gör våra hem smartare, både när det kommer till miljöperspektivet och möjligheten att förebygga inbrott samt fukt- och brandskador. Jag ser samtidigt stora risker med att dåligt underhållna och internetexponerade smarta hem-produkter glöms bort. Det kan få ödesdigra konsekvenser på sikt.

I denna artikel sammanställer jag de senaste veckornas artiklar och inslag där jag berättar om både möjligheterna och riskerna med smarta hem. Jag går bland annat igenom vad alla smarta hem-byggare bör tänka på för att få ett driftsäkert och långlivat smart hem. Lyssna på intervjun i 99-podden eller läs artiklarna i Ny teknik (kräver premium) och i I smarta hem (via Readly).

Säkerhet i smarta hemmet (poddradio)

I det senaste avsnittet av 99.se:s poddradio pratade vi om säkerhet i det smarta hemmet. Lyssna på avsnittet på 99.se eller prenumerera på podden i din favoritpoddradiospelare.

Lyssna på ”Säkerhet i smarta hemmet”

Karl Emil Nikka på besök i 99-podden.
Vi pratar IT-säkerhet i smarta hem i senaste 99-podden. Foto: 99.se.

5 tips för ett säkert smart hem (premium)

Branschtidningen Ny teknik intervjuade mig för ett reportage om vad som krävs för att få ett säkert och smart hem. Artikeln är publicerad i den digitala upplagan av tidningen, men är för närvarande endast öppen för prenumeranter.

Läs ”5 tips för ett säkert smart hem”

Så påverkas säkerheten i ditt smarta hem (premium)

Det renodlade smarta hem-magasinet I smarta hem skrev ett reportage om säkerhetsfrågor där bland annat jag delade med mig av mina tips. I samma reportage uttalade sig även bland annat Håkan Franzén (hemförsäkringsexpert på Trygg Hansa) och Fredrik Ringborg (utbildningsansvarig på Verisure) i frågan ur deras perspektiv.

Reportaget är publicerat i det senaste numret (2018/4) som går att läsa via Readly.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar