Postnord varnar för bluffhögtid

I år kommer sex av tio svenskar att köpa en eller flera julklappar på nätet. Det uppger Postnord i ett pressmeddelande från början av november. I förrförra veckans poddavsnitt, Högtid för bedragare, analyserade vi hur detta öppnar ett gyllene tillfälle för bluffmakare.

När det gäller e-postbedrägerier är relevansen avgörande för huruvida vi ska låta oss luras. Bluffmakarna som nu skickar mejl och SMS i Postnords namn vet att de har relevansen på sin sida. De vet att vi förväntar oss att få information från Postnord, och i julstressen är sannolikheten ännu högre att vi inte granskar meddelandena tillräckligt noga. Då kan vi lätt luras in på bluffsidor som den vi rapporterade om i somras. I artikeln Falska SMS-aviseringar från Paketinfo visade vi hur bluffmakare lurade svenskar att teckna sig för meningslösa abonnemang.

Med anledning av situationen går Postnord ut med en varning till allmänheten. I en läsvärd artikel hos Aftonbladet berättar Anna Kjellander, presskontakt på Postnord, om bluffproblematiken. Läs hela artikeln hos Aftonbladet.

Rekommendation

Rekommendationen är som vanligt att aldrig klicka på länkar i mejl eller SMS, framförallt inte om de går till någon annan domän än Postnords. Ifall du får en mejl- eller SMS-avisering bör du i stället kopiera kollinumret och söka efter det på Postnords webbplats.

Samma rekommendation gäller aviseringar från alla andra transportörer samt notiser från butiker om att du har varor att hämta. Genom att själv uppsöka rätt webbplats riskerar du inte att ledas in på någon bluffsida.

Falsk version av Postnords webbplats
Exempel på falsk version av Postnords webbplats.

Trovärdiga notiser

Bluffmejl kan inspekteras och avslöjas med metoderna som beskrivs i Bli säker-boken. Bluffmeddelanden som kommer via SMS är det desto värre med. Den som skickar ett SMS kan själv välja vad som ska stå som avsändare. Vem som helt kan alltså skicka SMS med Postnord eller valfri annan transportör som avsändare. Lita aldrig på SMS!

Notiser som kommer via Postnord-appen kan däremot inte fejkas. Ifall du får många paket och vill slippa kopiera alla kollinummer bör du därför installera Postnord-appen. Den finns till både Android och Iphone.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar