Januari­uppdateringar för Mac och Iphone

Apple har skickat ut ett gäng uppdateringar för sina många operativsystem. Uppdateringarna för Mac OS åtgärdar flera säkerhetsbrister och bör därför installeras snarast möjligt. Precis som tidigare är uppdateringarna tillgängliga för Mac-modeller som kör Mac OS Catalina (10.15), Mojave (10.14) och High Sierra (10.13). Äldre Mac OS-versioner måste uppgraderas för att hållas säkra. Mer information om säkerhetsuppdateringarna finns på Apples webbplats.

Mac OS Catalinas uppdateringsinformation.
Installera uppdateringarna till Mac OS.

Slutet för Flash

Nu börjar Adobe Flash sjunga på sista versen. Adobe själva lägger ned stödet för den utdaterade och sårbarhetsplågade tekniken i slutet av året. Apple ser ut att gå händelserna i förväg och förbereder nu att sätta spiken i kistan. I den senaste förhandsversionen av Apples webbläsare Safari är Flash-stödet nämligen bortplockat. Det är sannerligen på tiden då det var många år sedan underhållna webbplatser behövde Flash för att fungera. Numera är Flash bara en kvarleva som bidrar till säkerhetshål och som därför bör avinstalleras.

Fortsatt liv för IOS 12

Apple har också släpp uppdateringar för IOS 13 (och Ipad OS 13). Dessa åtgärdar ett gäng buggar och sårbarheter. Mer information om dessa finns på Apples webbplats. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att Apple också har rullat ut uppdateringar för IOS 12. Apple brukar enbart underhålla den senaste versionen av IOS men håller nu liv i både den senaste och den näst senaste versionen. Det innebär att mobilerna och surfplattorna som aldrig fick stöd för IOS 13 fortfarande kan användas utan säkerhetsrisk. Apple visar ett sällan skådat underhållsansvar genom att fortfarande ge uppdateringar till den över sju år gamla mobilen Iphone 5s.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar