Parisa Amiri diskuterar avlyssning vid köksbord
Parisa Amiri diskuterar avlyssning vid köksbord. Foto: Internetstiftelsen

Spårad – en Youtube-serie om integritet

”Jag googlade gympaskor och nu är de överallt”. Så lyder rubriken till en av de första filmerna i Internetstiftelsens nya Youtube-serie. I serien Spårad letar journalisten Parisa Amiri efter svaren på integritetsfokuserade frågor som berör våra internetvanor. I ett pressmeddelande skriver Internetstiftelsen att Spårad är en del i deras satsning på att stärka vuxnas digitala kompetens.

Genom serien Spårad vill vi lyfta upp frågor som vi vet är vanliga hos allmänheten. Vi vill öka kunskapen och hjälpa användarna att göra medvetna val.

Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen

Tjuvlyssnar min mobil på mig?

Internetstiftelsen rivstartade lanseringen med att släppa de tre första avsnitten samtidigt. De ligger nu i en spellista på Internetstiftelsens Youtube-kanal. Spellistan fylls på under början av året med ett nytt avsnitt varje vecka. Serien spänner totalt över tio avsnitt och undertecknad (Karl Emil Nikka) medverkar i flera av dem. Se exempelvis avsnitt två (Tjuvlyssnar min mobil på mig?) där jag och Internetstiftelsens digitala strateg Måns Jonasson besvarar avsnittsnamnets fråga.

Andra avsnittet av Internetstiftelsens Youtube-serie ”Spårad”.

Kontentan av avsnittet finns även avhandlad i en artikel på Internetstiftelsens utbildningswebbplats Internetkunskap samt i ett specialavsnitt av Teknikveckans podd från i fjol.  

Prenumerera på Spårad

Prenumerera på Spårad för att ta del av de kommande avsnitten. De handlar om allt från dataläckor till rätten att bli glömd. En fullständig avsnittslista finns i Internetstiftelsens pressmeddelande.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Kommentera

Man handlar med kort från datorn.

Podd #90: Tänk säkert med Polisen

Den här veckan gästar kriminalkommissarie Jan Olsson från Nationellt IT-brottscentrum Bli säker-podden för att berätta om kortbedrägerier på nätet.

Tänk säkert-logotypen på MSB-bakgrund

Podd #89: Tänk säkert med MSB

Veckans Bli säker-podd gästas av Marianne Rilde Björkman och Jan-Olof Olsson från MSB. De berättar om Tänk säkert-kampanjen och resultatet från undersökningen.