Klassisk Facebook-bluff i Coops namn

Just nu sprids en klassisk Facebook-bluff. Sidan ”Coop Klubb” säger sig dela ut gratis matvaror till 150 lyckliga familjer som delar och kommenterar inlägget. I skrivande stund har den falska sidan skrapat ihop över 20 000 följare.

Falsk Facebook-sida för Coop Klubb
Den falska Facebook-sidan.

När personer i vår bekantskapskrets delar ett inlägg som detta ser det mer legitimt ut än när ett inlägg delas av någon helt främmande person. Det är en bidragande orsak till att bluffsidor som Coop Klubbs kan få en så explosionsartad spridning på sociala medier.

Avslöja bluffen

Det är ganska enkelt att avslöja en bluff som denna. Den första frågan vi bör ställa oss är vilket det ekonomiska incitamentet är. Enligt sidans beskrivning är det en gruppsida för Coops kunder som drivs oberoende av Coop. Varför skulle en grupp med Coop-kunder betala för att ge gratis matvaror åt 150 andra familjer i ett år?

Därutöver kan följande frågor snabbt avslöja bluffsidor överlag (inkl. Coop Klubb).

  • Varför ligger inte inlägget på företagets officiella Facebook-sida?
  • Varför har sidan inte några tidigare inlägg? Tävlingen i fråga var det första inlägget som Coop Klubb publicerade.
  • Varför skapades sidan så nyligt? Coop Klubb-sidan skapades igår.
  • Är bilderna stulna? Genom att i Google Chrome högerklicka på bilderna och välja ”Sök på Google efter bild” kan vi konstatera att bilderna förekommer på flera andra webbsidor. Det förklarar också varför lådorna innehåller matvarumärken som inte förekommer på den svenska marknaden.  
Bildsöksfunktionen i Google Chrome.
Google Chrome låter oss söka efter bilderna på nätet.

Information om när sidan skapades och huruvida den har bytt namn finns på transparensfliken som alla Facebook-sidor har.

Transparensfliken för bluffsidan
Transparensfliken kan avslöja många Facebook-bluffar.

Möjligheten till namnbyte är en av huvudanledningarna till att bedragare vill samla följare med hjälp av blufftävlingar. När deras bluffsida har fått tillräckligt många följare kan de byta namn på den så att alla insamlade följare ”gillar” ett helt annat bolag.

Utöver detta är sannolikheten hög att bluffmakarna kontaktar flera av följarna och utmärker dem till vinnare i tävlingen. För att kunna ta del av vinsten behöver vinnarna enbart betala en administrations- eller fraktavgift. Vad som händer därefter får ni själva räkna ut.  

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar