Säkerhets­uppdateringar april 2020

Igår inföll månadens patch-tisdag. Microsoft och Adobe släppte som vanligt ett gäng säkerhetsuppdateringar för att åtgärda brister i sina respektive produkter. Det innebär att det såhär på onsdagsmorgonen finns uppdateringar som bör installeras.

Månadens Microsoft-uppdateringar

Den här månaden åtgärdar Microsoft totalt 113 sårbarheter. Bleeping Computer har i vanlig ordning gått igenom dem och konstaterat att 15 av dem är klassade som kritiska. Bland de åtgärdade sårbarheterna finns de två typsnittsrelaterade sårbarheterna som vi rapporterade om i slutet av mars. Läsare som vidtog de rekommenderade åtgärderna då kan återställa inställningarna efter att månadens Windows-uppdateringar har installerats.

Observera att Windows 7-datorer inte längre underhålls med säkerhetsuppdateringar och de två typsnittsrelaterade sårbarheterna kvarstår på sådana datorer. Datorer som kör Windows 7 måste omedelbart uppgraderas till Windows 10.

Månadens säkerhetsuppdateringar åtgärdar även två andra säkerhetsbrister som har läckt ut i förväg. Det är därför viktigt att installera månadens uppdateringar snarast möjligt.

Windows 10 installerar aprils säkerhetsuppdateringar.
Installera månadens säkerhetsuppdateringar snarast möjligt.

Funktionsuppdateringar för Windows

Windows 10 kallas den sista versionen av Windows. Istället för att släppa nya huvudversioner av Windows uppdaterar Microsoft operativsystemet med så kallade funktionsuppdateringar två gånger per år. Nästa funktionsuppdatering, Windows 10 2004, bör släppas vilken vecka som helst. Än så länge lyser dock funktionsuppdateringen med sin frånvaro.

Hemanvändare uppdateras automatiskt till den senaste Windows 10-versionen. Organisationer har däremot möjlighet att fortsätta använda äldre Windows 10-versioner i upp till två år efter att en ersättare lanserats (antal månader varierar mellan olika versioner). Windows 10 1709, som släpptes hösten 2017, skulle egentligen gått ur tiden nu. På grund av det rådande världsläget förlänger Microsoft supporten till oktober 2020.

Adobe-uppdateringar

På Adobe-fronten var det skralt med säkerhetsuppdateringar den här patch-tisdagen. Adobe åtgärdade brister i Adobe Digital Editions, After Effects och Coldfusion, så alla som använder något av dessa program bör uppdatera till den senaste versionen.

Efter förra månadens patch-tisdag släppte Adobe också uppdateringar till bland annat Acrobat Reader och Creative Cloud Desktop, så det är värt att även leta efter uppdateringar till dessa applikationer.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar