Podd #71: Nya, säkrare Windows 10

Microsoft har släppt vårens funktionsuppdatering för Windows 10. Den går under namnet Windows 10 2004 eller Windows 10 May 2020 Update. Uppdateringen bjuder på tre stora nyheter på säkerhetsfronten: skydd mot så kallade PUA:er, stöd för WPA3 och möjlighet till molnbaserad återställning. I veckans podd förklarar Tess och Nikka vad detta innebär och svarar på veckans lyssnarfråga som handlar om delad åtkomst till lösenordshanterare.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 02.01 Twitter stoppar Internet Explorer
  • 05.14 Nätfiskeattacker mot mobiler ökar
  • 09.16 Utpressningsauktioner
  • 11.41 Nya, säkrare Windows 10 (veckans huvudämne)
  • 25.27 Synkronisera Keepass (veckans lyssnarfråga)

Uppdatera till Windows 10 2004

Om din dator inte har fått den senaste funktionsuppdateringen kan du öppna Inställningar, välja Windows Update och se ifall den väntar på installation. Eftersom Microsoft har upptäckt några kompatibilitetsproblem är uppdateringen inte tillgänglig på alla datorer än. Flera av Microsofts egna datorer i Surface-serien är underligt nog påverkade av dessa kompatibilitetsproblem och därför pausade i uppdateringsutrullningen.

Windows Update visar att uppdatering är tillgänglig.
Windows 10-dator är redo för uppdatering till 2004-versionen.

Slå på skyddet mot PUA:er

En av nyheterna i Windows 10 2004 är ett inbyggt skydd mot så kallade PUA:er (Potentially Unwanted Applications). PUA:er är program som inte är skadliga i sig men som ändå är oönskvärda att ha på sin dator. Skyddet mot PUA:er är inaktiverat som standard och aktiveras genom att öppna Windows-säkerhet, välja App- & webbläsarkontroll, klicka på Inställningar för ryktesbaserat skydd och slå på Blockering av potentiellt oönskade appar. På Microsofts webbplats finns instruktioner för hur organisationer kan aktivera skyddet via gruppolicy.

Inställning i Windows-säkerhet för skydd mot PUA:er.
Aktivera den nya Windows-funktionen som skyddar mot PUA:er.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar