Google Fotos gratis­erbjudande begränsas

Vi har i många år tipsat om molntjänsten Google Foto för att säkerhetskopiera bilderna från mobilen. Sedan 2015 har Google nämligen låtit Andorid- och Iphone-användare säkerhetskopiera obegränsat med bilder till den aktuella molntjänsten. Den enda begränsningen har varit att bilderna har omkomprimerats för att spara plats, något som kan ha sänkt kvaliteten och begränsat upplösningen på bilder i annars riktigt hög kvalitet. Användare som har velat behålla originalkvaliteten på sina bilder har haft möjlighet att göra det, men då har gratislagringen varit begränsad till 15 GB.

Obegränsat blir begränsat

Under gårdagskvällen meddelade Google att de plockar bort det förstnämnda alternativet. Från och med den första juni 2021 kommer alla nya bilder som laddas upp till Google Foto att ta lagringsutrymme i anspråk. Detta gäller lyckligtvis inte redan uppladdade bilder, men från nästa sommar begränsas alltså gratiserbjudandet till 15 GB lagring.

Användare som behöver mer lagringsutrymme kan köpa det. I skrivande stund gäller följande priser. Lagringsutrymmet delas mellan alla kopplade Google-tjänster, till exempel Gmail, Google Drive och Google Foto.

100 GB19 kr/mån190 kr/år
200 GB29 kr/mån290 kr/år
2 TB99 kr/mån999 kr/år

När Google lanserade det obegränsade erbjudandet pågick en upptrappning mellan Google och Microsoft kring vem som kunde erbjuda mest molnlagring. Microsoft hade några månader tidigare aviserat att deras Office 365-hemanvändare skulle få lagra oändligt med filer i Microsofts molnlagringstjänst Onedrive. Detta erbjudande fick de backa tillbaka från innan de ens hade hunnit rulla ut det i full skala. Det blev helt enkelt för dyrt, precis som det nu även ser ut att ha blivit för Google.

Onedrive som alternativ

Microsofts molnlagringstjänst Onedrive kan vara ett prisvärt alternativ för alla som främst är ute efter den automatiska säkerhetskopieringsfunktionen. Onedrive är ingen fotohanterare på samma sätt som Google Foto, men Onedrive-appen kan säkerhetskopiera bilder på samma vis.

Microsoft erbjuder idag ”Microsoft 365” (tidigare ”Office 365”) för 649 kronor per år. Då ingår inte bara Office-programmen utan även 1 TB lagringsutrymme i Onedrive. Med familjeabonnemanget för 899 kronor per år får upp till sex familjemedlemmar 1 TB vardera. Alla som har ett kostnadsfritt Microsoft-konto också testa att använda Onedrive med 5 GB lagringsutrymme för att se om Microsofts molnlagringstjänst är något för dem.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar