Gott nytt år utan Adobe Flash

Idag är inte bara årets sista dag. Det är också sista dagen som Adobe underhåller det sårbarhetstyngda programmet Adobe Flash Player. Flash-tekniken som en gång i tiden bidrog till att göra webben mer interaktiv har de senaste åren framförallt orsakat säkerhetsproblem.

Historia

Redan under början av 00-talet var Adobe Flash Player (på den tiden Macromedia Flash Player) ett av de populäraste webbläsartilläggen. Från mitten av 00-talet och framåt växte Adobe Flash Player till att bli ett helt essentiellt webbläsartillägg. Då var det inte bara små animationer och roliga spel som förlitade sig på tekniken. Hela webbsidor byggdes med Adobe Flash och det var mer regel än undantag att Adobe Flash Player krävdes för att spela upp videoklipp. Videojätten Youtube använde i första hand Adobe Flash fram till så sent som 2015.

I början av 10-talet kom vändningen i form av webbstandarden HTML5. Den gav webbläsarna funktionaliteten som krävdes för att göra Adobe Flash Player-tillägget överflödigt. Den växande användningen av smartphones påskyndande dessutom anammandet av HTML5. Flash-material fungerade dåligt på små Android-mobilers skärmar och det fungerade inte alls på Iphone-mobiler.

Så här i efterhand kan Flash-teknikens dödsstöt tillskrivas ett öppet brev från Apples medgrundare Steve Jobs. I april 2010 skrev han ”Tankar om Flash” där han förklarade varför Iphone och Ipad saknade Flash-stöd. Det gav världens webbutvecklare ett tydligt budskap: om de inte bytte till moderna tekniker skulle deras webbplatser aldrig fungera på världens populäraste smartphone och surfplatta.

Symantec recently highlighted Flash for having one of the worst security records in 2009. We also know first hand that Flash is the number one reason Macs crash. We have been working with Adobe to fix these problems, but they have persisted for several years now. We don’t want to reduce the reliability and security of our iPhones, iPods and iPads by adding Flash.

Steve Jobs, Thoughts on Flash

2017 kastade Adobe in handduken och meddelade att de tänkte lägga ned Flash. Nedläggningen planerades till slutet av 2020 – närmare bestämt till idag.

Avinstallera Adobe Flash

Adobe rekommenderar själva att alla avinstallerar Adobe Flash Player från sina datorer. Adobe kommer också att blockera allt Flash-innehåll från och med tolfte januari 2021. Blockeringen görs av säkerhetsskäl i och med att inga fler sårbarheter i Adobe Flash Player kommer att åtgärdas.

Since Adobe will no longer be supporting Flash Player after December 31, 2020 and Adobe will block Flash content from running in Flash Player beginning January 12, 2021, Adobe strongly recommends all users immediately uninstall Flash Player to help protect their systems.  /…/ Uninstalling Flash Player will help secure your system since Adobe does not intend to issue Flash Player updates or security patches after the EOL Date.

Adobe Flash Player EOL General Information Page

Avinstallera Adobe Flash Player

Det enda som du som användare behöver göra är att avinstallera Adobe Flash Player ifall du fortfarande har det installerat som ett eget program. Ifall avinstallationen misslyckas hittar du instruktioner för Windows och Mac OS på Adobes webbplats.

Avinstallationsknapp för Adobe Flash Player i Windows 10.
Avinstallera Adobe Flash Player.

Den webbläsarinbyggda versionen av Adobe Flash Player behöver du inte göra något åt. Flash-innehåll kommer att blockeras automatiskt. Stödet för Flash-innehåll försvinner också per automatik i samband med nästa automatiska uppdatering av Chrome, Edge och Firefox. Safari har redan tagit bort stödet.

Fortsatt risk för falska installationsprogram

Även om Flash läggs ner officiellt kommer falska Flash-installationsprogram att fortsätta användas för att sprida skadeprogram. Angripare kommer fortsätta hävda att webbplatsbesökare måste installera Adobe Flash Player för att kunna ta del av information som finns på angriparens webbplats. Om besökaren klickar på att ladda ned ”Adobe Flash Player” hämtas i själva verket ett skadeprogram som infekterar datorn.

Risken för denna typ av attack är förhöjd under de kommande veckorna med anledning av den officiella nedläggningen av Adobe Flash Player. Påminn därför gärna dina mindre datorvana vänner om att aldrig installera program som de inte själva har sökt upp – framförallt inte Adobe Flash Player.

Gott nytt år, utan Adobe Flash!

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar