Podd #117: Öppna skolplattformen

Redan sedan starten har problemen haglat över Stockholms stads lärplattform ”Skolplattformen”. Inte nog med att den budgeterade projektkostnaden har övertrasserats med hundratals miljoner. Plattformen har dessutom dragits med buggar som både öppnat sårbarheter och gjort att föräldrar än idag klagar över användarvänligheten.

I fjol fick några av Sveriges främsta programmerare nog. De började utveckla en app vid namn Öppna skolplattformen med målsättningen att ge alla vårdnadshavare tillgång till skolinformation på ett välfungerande vis. I februari 2021 lanserades appen till allmänhetens förtjusning och Stockholms stads bestörthet.

Efter lanseringen av appen har en offentlig konflikt blossat upp mellan Stockholms stad och utvecklarna. Konflikten kulminerade nu under april då Utbildningsförvaltningen polisanmälde appen och utvecklarna bakom den. I veckans avsnitt av Bli säker-podden berättar två av huvudutvecklarna om projektet och hur de genom sin app presenterar skolinformationen på lättillgängligare och säkrare vis.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.50 Google Alerts-varning
  • 06.45 Nätfiske i PDF-filer
  • 10.20 Öppna skolplattformen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar