Nu inför Whatsapp de nya användar­villkoren ändå

Den populära meddelandeappen Whatsapp ägs sedan 2014 av Facebook. Tidigare i år aviserade Facebook att de tänkte införa nya användarvillkor för Whatsapp. Dessa villkor låter Facebook dela viss användardata mellan Whatsapp och Facebooks övriga tjänster. Målet med förändringen är att göra det lättare för företag att nå kunder via Whatsapp.

De nya användarvillkoren togs inte väl emot. En betydande andel Whatsapp-användare vägrade godkänna de nya villkoren och förberedde sig för att byta till andra meddelandeappar som Signal eller Telegram. För att stoppa massflykten meddelande Facebook att de skulle skjuta upp kravet på att godkänna de nya användarvillkoren till den 15:e maj. Den dagen är idag.

Stegvis begränsad funktionalitet

Den här gången har Facebook ett lite mjukare tillvägagångssätt. Enligt den officiella FAQ:n kommer Whatsapp att gradvis begränsa funktionaliteten för användare som inte godkänner de nya villkoren. Först kommer deras åtkomst till chattlistan att försvinna så att de enbart kan svara på inkommande samtal och ringa upp missade samtal. Efter några veckor försvinner även dessa möjligheter. Förändringarna kommer inte att ske samtidigt för alla användare.

Alla som vill fortsätta använda Whatsapp behöver således förr eller senare godkänna de nya villkoren. Användare som inte vill dela Whatsapp-data med Facebook får helt enkelt exportera sin historik, radera sitt konto och byta till en annan meddelandetjänst.

Värt att tänka på är att Facebook inte begär åtkomst till innehållet i personliga meddelanden som skickas via Whatsapp. Alla personliga meddelanden som skickas via Whatsapp är end-to-end-krypterade så att ingen obehörig kan läsa vad som skrivs. Whatsapp skiljer sig på så vis från exempelvis Facebook Messenger och Telegram som enbart end-to-end-krypterar utvalda konversationer med begränsad funktionalitet som följd.

En summering av vad som faktiskt förändras finns på Whatsapps webbplats. Där finns också instruktioner för hur chatthistoriken kan exporteras på Iphone och Android-mobiler. Vi rekommenderar som vanligt att ge Signal en chans. Signal är gratis, finansieras via donationer och har appar för såväl Iphone och Android som Windows och Mac OS. Alla meddelanden som skickas via Signal är end-to-end-krypterade. Det gäller även gruppdiskussioner, vilket inte är fallet med till exempel Telegram.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar