Podd #122: Bästa tjänsten för gratis e-post del 1

1996 lanserades den omåttligt populära e-posttjänsten Hotmail. Den gav världens internetanvändare tillgång till gratis e-post. Under de kommande åren möttes Hotmail av konkurrens från andra gratistjänster, till exempel internationella Yahoo och svenska Spray. Det dröjde dock till 2004 innan marknaden för gratis e-post revolutionerades på nytt. Då lanserade Google sin e-posttjänst Gmail, vilken gav användarna så mycket lagringsutrymme att de inte längre behövde radera lästa mejl. Fram till dess var det en nödvändighet för Hotmail-användare, eftersom den då Microsoft-ägda e-posttjänsten endast erbjöd två megabyte gratisutrymme. Idag tar ett enskilt foto från mobilkameran mer utrymme i anspråk.

Hotmail och Gmail är än idag de två jättarna på marknaden för gratis e-posttjänster (även om Hotmail har bytt namn till Outlook.com). Det är driftsäkra e-posttjänster där användare, helt gratis, kan lagra 15 gigabyte med mejl i utbyte mot att Microsoft och Google får visa annonser. Outlook.com och Gmail är dock inte ensamma. Schweiziska Protonmail och tyska Tutanota erbjuder också gratis e-postkonton. Där ingår visserligen inte lika stort lagringsutrymme, men tjänsterna är i gengäld både integritetsvärnande och reklamfria.

Veckans podd är den första i en tvådelad serie om gratis e-posttjänster. I detta inledande avsnitt pratar Tess och Nikka om bakgrunden till e-postteknikens integritetsproblem. Nästa vecka följer de upp med en jämförelse mellan Protonmail och Tutanota. (Spoiler: Protonmail vinner.)

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Avsnittstillägg
  • 01.45 Inledning
  • 03.24 ”Oacceptabel virussituation på Mac OS”
  • 09.44 Falskt Microsoft Authenticator-tillägg
  • 15.24 Bästa tjänsten för gratis e-post del 1 (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar