Firefox 90 uppdaterar sig i bakgrunden

Mozilla har precis släppt version 90 av Firefox-webbläsaren. I Windows-versionen finns nu en bakgrundstjänst som automatiskt letar efter uppdateringar var sjunde timme. Det gör att Windows-användare alltid kör aktuella och säkra versioner, något som inte minst gynnar de som använder Firefox som sin sekundära webbläsare och sällan startar den. Funktionen rullas ut etappvis. Användare som vill säkerställa att den är påslagen (eller önskar slå av den) kan leta upp inställningen ”Använd en bakgrundstjänst för att installera uppdateringar” som ligger under Allmänt-fliken.

Firefox inställning för bakgrundsuppdatering.
Firefox 90 kan uppdatera sig i bakgrunden på Windows-datorer.

En annan inställning som har tillkommit är möjligheten att lägga till undantag i ”Endast HTTPS-läget” som introducerades i fjol i samband med Firefox 83. Läs mer om ”Endast HTTPS-läget” i vår artikel Mozilla Firefox tar nästa steg mot en säker webb. Läget är fortfarande inaktiverat som standard. Vi rekommenderar att aktivera det, framförallt eftersom det nu är lätt att lägga till undantag vid behov. Funktionen är tillgänglig i samtliga skrivbordsversioner av Firefox 90.

Firefox inställning för Endast HTTPS.
Aktivera “Endast HTTPS-läget” i Firefox.

Månadens Firefox-uppdatering bjuder även på en integritetsstärkande förbättring genom Smartblock 2.0. I övrigt är det framförallt säkerhets- och buggfixar som Firefox 90 bringar. Fjolmånadens Firefox-uppdatering var i gengäld en enorm uppdatering. Den introducerade Firefox nya grafiska gränssnitt ”Proton UI” och den säkerhetsstärkande Firefox Fission-funktionen som isolerar webbplatser från varandra helt och hållet. Firefox Fission måste fortfarande aktiveras manuellt genom att gå till about:config, söka efter fission.autostart och växla till true. Vi rekommenderar de som vill vara pionjärer att aktivera läget. Övriga läsare kan vänta tills Mozilla bedömer att funktionen är redo för utrullning på bred front.

Firefox inställningar för Fission
Aktivera Firefox Fission om du vill vara pionjär.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar