Podd #130: Men tänk på barnen

I samband med höstens lansering av IOS 15 och Mac OS Monterey gör Apple en storsatsning på att skydda utsatta barn. Meddelandeappen kommer att kunna varna barn ifall någon skickar bilder med sexuellt innehåll till dem. Appen kommer också att kunna varna föräldrarna ifall en pedofil försöker lura barnet att skicka nakenbilder.

För att stoppa spridningen av kända barnpornografiska bilder kommer Apple även att skanna alla bilder som laddas upp till deras molntjänst Icloud. Detta tilltag har orsakat en kraftig motreaktion på grund av dess integritetspåverkan. Edward Snowden, Electronic Frontier Foundation, The Freedom of Press Foundation och många därtill har varnat för konsekvenserna som tekniken kan få. Av rädsla för hur tekniken kan missbrukas har de undertecknat ett brev där de kräver att Apple omedelbart stoppar planerna.

I veckans podd förklarar Tess och Nikka hur tekniken bakom Apples satsning fungerar. De reder ut förvirringen som har rått kring hur vad den egentligen gör och exemplifierar vilka risker som den medför. Nikka berättar också varför han själv är rädd för tekniken… och varför han tror att det redan är för sent att stoppa den.

Tidskoder i avsnittet

Veckans avsnitt innehåller inga korta nyheter eftersom hela halvtimmen behövdes för att redogöra för Apples nya satsning.

  • 00.00 Inledning
  • 01.08 Men tänk på barnen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar