Det finns inga beständiga licenser

Det är inte bara Windows 11 som lanseras idag. Microsoft släpper även nya versioner av sitt populära Office-paket för Windows och Mac OS. Detta påverkar inte de som prenumererar på Microsofts kontorserbjudande ”Microsoft 365” (tidigare kallat Office 365) eftersom prenumeranterna får nya versioner varenda månad. De nya Office-versionerna påverkar enbart de som föredrar att betala en engångsavgift i stället för att ha en löpande månadsprenumeration.

Övergången till prenumerationstjänster

Microsoft har i åratal försökt få såväl organisationer som privatpersoner att välja Microsoft 365-abonnemang i stället för beständiga Office-licenser. Det har länge spekulerats om att Microsoft till och med kommer sluta erbjuda beständiga Office-licenser, men så är inte fallet. Office 2021 kommer inte ens att bli den sista beständiga licensen, vilket framgår av ett officiellt blogginlägg från förra månaden.

While this will not be our last perpetual release, we continue to make investments that make it even easier for customers to adopt Microsoft 365.

Jared Spataro, Corporate Vice President for Microsoft 365

Egentligen ingen beständig licens

Huruvida det är rätt att kalla dessa licenser beständiga (eng. perpetual) är diskuterbart. Det finns egentligen inga ”livstidslicenser” för kommersiell mjukvara. Förr eller senare slutar utvecklarna att förse gamla versioner med säkerhetsuppdateringar. Vikten av att köra underhållna versioner är dessutom som störst när det gäller så säkerhetskritiska och sårbarhetstyngda appar som Microsoft Office-apparna.

Ifjol spelade vi in ett poddavsnitt inför att Microsoft skulle sluta underhålla Office 2010 (Windows) och Office for Mac 2016. Då berättade vi vilka olika alternativ som stod till buds. För de som ville fortsätta använda Microsofts Office-paket stod valet mellan att uppgradera till en ny beständig Office-version eller att byta till ett abonnemang på Microsoft 365.

Nästa Office-version att gå ur tiden är Office 2013 (Windows). Den versionen slutar underhållas april 2023. Här följer en sammanställning över när de olika Office-versionerna slutar underhållas.

Office 2010 (Windows)oktober 2020
Office 2013 (Windows)april 2023
Office 2016 (Windows)oktober 2025
Office 2019 (Windows)oktober 2025
Office for Mac 2016oktober 2020
Office for Mac 2019oktober 2023 (kan förlängas)

Microsoft har inte tillkännagett hur länge de kommer att underhålla de nya 2021-versionerna, bara att det är till åtminstone oktober 2026. Baserat på historiken kan vi anta att Mac OS-versionen slutar underhållas då medan Windows-versionen underhålls till 2027 eller 2028. Men någonstans där tar det slut, och så har det alltid varit. Faktumet att all kommersiell mjukvara är en typ av prenumerationstjänst har bara tydliggjorts nu när allt fler mjukvaruutvecklare tar betalt per månad i stället för stötvis med några års mellanrum. Kom därför ihåg att väga in hur länge du kan använda en mjukvara med beständig licens när du jämför dess pris med abonnemangsalternativ.

Mer information om nya Office 2021 finns på Microsofts webbplats. Ett kostnadsfritt alternativ med öppen källkod är är Libre Office.

Obs! Nikka Systems har inget samarbete med Microsoft och säljer inga Microsoft 365-tjänster. Denna artikel syftar enbart till att påminna om dolda uppgraderingskostnader samt vikten av att köra underhållna versioner av alla appar.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar