Podd #155: En fantastisk vecka

På bara en vecka har tre vanliga säkerhetsproblem åtgärdats genom tre simpla åtgärder. I måndags meddelade Finansiell ID-teknik att Mobilt Bank-ID nu kan visa varningar för bedrägeriförsök. Samma dag meddelade Microsoft att de tar bort knappen för att aktivera makron i dokument och kalkylblad som har laddats ned från internet. Det minimerar risken för att någon råkar aktivera makron i skadeprogramspreparerade filer. Sist men inte minst lades det i onsdags fram ett förlag om skärpta ID-krav för att handla på nätet mot faktura. Klarna erbjuder redan sina kunder att aktivera krav på Bank-ID för att få handla, men samma funktion finns inte hos alla deras konkurrenter. Om förslaget går igenom blir det därför ett lagkrav från och med årsskiftet.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.04 Sista problemet för Endast HTTPS
  • 06.04 Aktivera 2FA, annars gör Google det
  • 08.15 Februaris säkerhetsuppdateringar
  • 14.23 En fantastisk vecka (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar