FI påminner om risken med fjärr­styrning

Finans­inspektionen skickade precis ut ett press­meddelande om investerings­bedrägerier. I press­meddelandet framgår det att ökningen av företag som misstänks för investerings­bedrägerier håller i sig. FI skriver att de under årets första halvår har publicerat 1 496 varningar, vilket kan jämföras med 1 377 varningar för samma tidsperiod i fjol. Fjolåret 2022 var ett rekordår.

Samma trend syns i statistiken från Brottsföre­byggande rådet. Där ser vi att antalet anmälda investerings­bedrägerier har ökat de tre senaste åren.

ÅrAnmälda investeringsbedrägerier
20191 642
20201 643
20211 899
20222 566
Datakälla: Brottsförebyggande rådet (hela landet, investeringsbedrägeri)

Risken med fjärrstyrning

Med anledning av de ökande investerings­bedrägerierna påminner FI om riskerna med att låta obehöriga personer fjärrstyra datorer.

Ingen skulle komma på tanken att ge nycklarna till sitt hem till vem som helst. Samma princip bör gälla för datorer. Låt aldrig en okänd person fjärransluta till din dator, oavsett hur övertygande personen är.

– Mikael Sandahl, finansinspektör på FI

Bedragare som vill fjärrstyra datorer är långt ifrån någon ny företeelse. Attack­metoden är inte heller isolerad till just investerings­bedrägerier. 2016 (på tiden då jag jobbade på Kjell & Company) ringde bedragare som påstod sig representera Microsoft och försökte få oss att installera en fjärrstyrnings­app på datorn (se Otekniska bedragare försöker lura oss på Youtube).

Rekommendation

Fjärrstyrnings­appar är mycket praktiska för att få hjälp på distans. De kan samtidigt utnyttjas av bedragare för att få göra nästintill vad de vill på offrens datorer. Påminn därför gärna nära och kära om att aldrig installera någon app på uppmaning av någon som kontaktar dem via telefon, mejl, sms eller chatt.

Bokmärk gärna också adressen till FI:s varningslista (öppnas i ny flik). Där hittar du företagen som FI och FI:s internationella motsvarigheter varnar för.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar