Låt ingen kapa din adress

Ett personnummer och en fejkad namnteckning. Det är allt som krävs för att göra en adressändring. Som tur är går det med tre enkla åtgärder att spärra obehörig adressändring och därmed minimera riskerna för till exempel ID-kapning. Det är helt gratis, tar bara några få minuter och allt du behöver är Mobilt Bank-ID.

Har du redan gjort allt du läser i denna artikel? Meddela då dina vänner. Jag pratade med Skatteverket tidigare idag och då hade endast 767 646 personer säkrat sig. Det sade mig två saker:

  1. Endast 10 % av Sveriges myndiga personer har skyddat sig mot obehörig adressändring.
  2. Skatteverket är väldigt exakta i sina svar.

Spärra byte av folkbokföringsadress

Din folkbokföringsadress är den adress som Skatteverket, Försäkringskassan, CSN, Transportstyrelsen och många andra myndigheter använder. Den kan ändras på två sätt: antingen via Skatteverkets webbplats eller en blankett. Blanketten är den svaga länken i sammanhanget. För att adressändra med den krävs endast ett personnummer, vilket är en offentlig handling, och en riktig eller fejkad namnteckning.

I standardläget är det alltså möjligt för en bedragare att ändra din folkbokföringsadress. Du får visserligen reda på att det har skett, då Skatteverket skickar ut ett så kallat säkerhetsbrev som säger att en flyttanmälan har kommit in. Det skickas alltid till den gamla adressen (eller till din digitala brevlåda för myndighetspost som vi behandlar längre fram i denna artikel).

På Skatteverkets webbplats kan du ändra en simpel inställning som helt enkelt tar bort möjligheten att ändra din folkbokföringsadress utan Mobilt Bank-ID. Gå till Skatteverkets webbsida Spärra obehörig adressändring, logga in med Mobilt Bank-ID och byt från ”Ingen spärr av adressändring” till ”Spärra obehörig adressändring”.

Ändra till “Spärra obehörig adressändring” på Skatteverkets webbsida.

Spärra byte av postadress

Det räcker inte med att spärra obehörig adressändring hos Skatteverket. Du måste också spärra den möjligheten hos Adressändring.se som drivs av de stora postföretagen i Sverige. De har en liknande tjänst som går under namnet Adresslåset.

Gå till Adressändrings webbsida Adresslåset, fyll i dina personuppgifter och signera med Mobilt Bank-ID. Därefter kan ingen ändra din postadress via pappersblanketter eller telefon. För framtida adressändringar krävs alltid Mobilt Bank-ID (eller vanligt Bank-ID).

Inställningar på Adressändrings webbsida
Aktivera “Adresslåset” hos Adressändring.

Aktivera digital brevlåda för myndighetspost

Vanlig e-post är ett alltför osäkert sätt att skicka viktig information. Det är därför myndigheter faller tillbaka till den traditionella postgången när de behöver meddela oss något viktigt. Vanlig post är dock inte speciellt säkert i sig då breven kan försvinna eller stjälas ur brevlådan. Du bör därför gå över till att använda en digital brevlåda för myndighetspost. Då får du till exempel Skatteverkets säkerhetsbrev till din digitala brevlåda.

Det finns flera olika leverantörer som du kan skaffa en digital brevlåda hos. Kivra är enligt sig själva den största digitala brevlådan i Sverige med över 1 000 anslutna avsändande företag och myndigheter (till skillnad från e-post kan inte vem som helst skicka brev till din digitala brevlåda). Läs mer om alternativen på Skatteverkets webbsida om digitala brevlådor.

Du aktiverar din digitala brevlåda hos till exempel Kivra genom att gå till den officiella webbplatsen och logga in med Mobilt Bank-ID. Kivra har också en tillhörande app som jag rekommenderar att installera (så att du får notiser när du får post). Kivra kostar ingenting för dig som användare. Företaget Kivra AB tjänar i stället sina pengar på avsändarna som betalar för breven de skickar.

Registreringssida hos Kivra
Skaffa en digital brevlåda hos till exempel Kivra.

Kom ihåg!

Skydda dig mot obehörig adressändring genom att ändra dina inställningar på Skatteverkets webbplats och genom att aktivera Adresslåset hos Adressändring. Aktivera också en digital brevlåda så att du får dina viktiga myndighetsbrev dit i stället för till en postlåda som tjuvar kan länsa.

Sist men inte minst: du ska inte betala en enda krona för detta. Om något företag erbjuder motsvarande tjänster mot betalning ska du absolut inte anlita dem. Vem vet vad de har för sig om deras affärsidé är att ta betalt för något som är gratis?

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar