Bästa säkerhetsfunktionen i Mac OS High Sierra: ett kortkommando

Apples senaste operativsystem, Mac OS High Sierra, har dragits med många säkerhetsbuggar. High Sierra har lyckligtvis också lagt till en säkerhetsfunktion som är oerhört välkommen i all sin enkelhet.

Precis som vi inte lämnar våra mobiler olåsta, bör vi aldrig lämna våra datorer olåsta. En olåst dator ger snokare i närheten tillgång till alla våra mejl, dokument och dylikt. Om vi dessutom har den dåliga vanan att spara lösenord i webbläsaren kan förbipasserande ta våra lösenord och komma åt våra konton tills vi byter lösenord nästa gång.

Lås datorn med ett kortkommando

I alla aktuella versioner av Windows är det superenkelt att låsa datorn. Det räcker med att hålla nere Windows-tangenten och klicka på L (”lock”).

Windows- och L-tangenten

I Mac OS har det fram tills nu varit betydligt omständligare. Nu har Apple lyckligtvis lagt in ett motsvarande kortkommando i Mac OS High Sierra. För att låsa datorn räcker det att hålla ned control och commando samt klicka på Q (”quit”).

Control-, Commando och Q-tangenten

Svårare än så är det inte att låsa macen! Denna låsfunktion finns även tillgänglig direkt på Apple-menyn (se bilden längst upp).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar