Kortkommando för att låsa Mac OS High Sierra.

Bästa säkerhetsfunktionen i Mac OS High Sierra: ett kortkommando

Apples senaste operativsystem, Mac OS High Sierra, har dragits med många säkerhetsbuggar. High Sierra har lyckligtvis också lagt till en säkerhetsfunktion som är oerhört välkommen i all sin enkelhet.

Precis som vi inte lämnar våra mobiler olåsta, bör vi aldrig lämna våra datorer olåsta. En olåst dator ger snokare i närheten tillgång till alla våra mejl, dokument och dylikt. Om vi dessutom har den dåliga vanan att spara lösenord i webbläsaren kan förbipasserande ta våra lösenord och komma åt våra konton tills vi byter lösenord nästa gång.

Lås datorn med ett kortkommando

I alla aktuella versioner av Windows är det superenkelt att låsa datorn. Det räcker med att hålla nere Windows-tangenten och klicka på L (”lock”).

Windows- och L-tangenten

I Mac OS har det fram tills nu varit betydligt omständligare. Nu har Apple lyckligtvis lagt in ett motsvarande kortkommando i Mac OS High Sierra. För att låsa datorn räcker det att hålla ned control och commando samt klicka på Q (”quit”).

Control-, Commando och Q-tangenten

Svårare än så är det inte att låsa macen! Denna låsfunktion finns även tillgänglig direkt på Apple-menyn (se bilden längst upp).

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Lämna en kommentar

Fler Bli säker-nyheter

Inkognitoläge i Google Chrome

Inkognitoläget i webbläsaren

Tess frågade sina vänner varför de använder webbläsarens inkognitoläge. Har vännerna rätt uppfattning om inkognitolägets funktion? Lyssna på veckans podd.