Utbildningschefen grundar startup inom IT-säkerhet

Efter tolv år hos elektronikkedjan Kjell & Company startar Karl Emil Nikka ett nytt företag i IT-säkerhetsbranschen. Nu ska det bli lättare för alla företag och organisationer att få IT-säkra medarbetare.

IT-säkerhetsfrågorna är aktuellare än någonsin. Varje vecka rapporteras det om sårbara system och nya attacker. Europas företag gör sig redo för EU:s nya dataskyddsregler (GDPR), vilka ställer helt nya krav på hur företagets information hanteras. Parallellt med detta fortsätter företagens flytt till molntjänster.

Med denna bakgrund kommer 2018 att bli ett år av förändringar. Användarna behöver lära sig nya system, nya rutiner och nya arbetssätt. De måste dessutom lära sig att behärska alla nyheter på ett IT-säkert vis. Det ställer höga krav på användarna, framförallt med tanke på den kompetensbrist inom IT-säkerhet som många företag redan dras med.

För att hjälpa företagen lösa denna problematik startar nu Nikka System Sverige AB. Det är ett nytt företag som hjälper andra företag och organisationer att träna medarbetarna inom IT-säkerhet. Företaget startas av Karl Emil Nikka som under de senaste åren har arbetat som utbildningschef, författare och pressansvarig på elektronikkedjan Kjell & Company.

– Jag har drömt om att ”starta eget” inom teknikbranschen sedan jag som tolvåring byggde min första webbplats. Mitt stora teknikintresse, med tyngdpunkt på säker datahantering, passar väl in i min nya affärsidé, berättar Karl Emil Nikka.

Nikka Systems satsar helhjärtat på IT-säkerhetsbranschens utbildningsfrågor. Under våren börjar Nikka Systems anordna kursen Grundläggande IT-säkerhet som lär företagens användare att arbeta på ett IT-säkert vis. Utbildningen kan även anpassas efter företagens egna utmaningar och önskemål. Kursen innefattar allt från säkerhetskopiering och lösenordshantering till säkra webbvanor och identifiering av nätfiske. Användarna lär sig att förstå vilka konkreta faror som finns, hur tänkbara attacker kan undvikas och hur IT-säkerheten läggs på en ändamålsenlig nivå.

– Säkra brandväggar och dyra klientskydd hjälper föga om inte användarna samtidigt lär sig om riskbeteende och vad som äventyrar säkerheten. Ett företags information blir aldrig säkrare än användarna som hanterar den. För att uppnå god IT-säkerhet måste samtliga medarbetare vara medvetna om rollen de fyller ur ett säkerhetsperspektiv, fortsätter Karl Emil Nikka.

Företaget kommer även att lansera boken Bli säker! som dokumenterar de rutiner och tips som kursen behandlar. Karl Emil Nikka har tidigare skrivit böckerna i ”Hur funkar det?-serien” som har sålt i över en halv miljon exemplar. Erfarenheten av att pedagogiskt förklara och utbilda tar han nu med sig till sitt nya företag.

– Jag har många branschkollegor som kan hjälpa företag att sätta upp tekniskt säkra IT-lösningar. Det kommer inte Nikka Systems att göra. Jag gör mest nytta om jag drar mitt strå till stacken och fokuserar på att hjälpa användarna förstå hoten och hur attacker kan undvikas, avslutar Karl Emil Nikka.

Redan nu har Nikka Systems smygstartat en Youtube-kanal vars mål är att hjälpa hemanvändare att bli bättre på IT-säkerhet. Planen är att starta en tillhörande poddradiokanal när kurserna och böckerna finns på marknaden.

Mer information om Nikka Systems finns på företagets officiella webbplats nikkasystems.com. Där finns även pressbilder och en dedikerad sida för kommande pressmeddelanden.

Alla IT-säkerhetsinstresserade journalister är också varmt välkomna i Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan (sakerhetsbubblan.se). Gruppen drivs av Nikka Systems tillsammans med Kryptera.se (Sveriges största blogg inom IT-säkerhet och kryptering). På bara två månader har gruppen samlat 2500 av Sveriges säkerhetsintresserade personer. I gruppen pågår ständigt diskussioner som kan bli underlag till många intressanta artiklar.

Vid frågor: kontakta Karl Emil Nikka (grundare)
+46 735 181 000
ke.nikka@nikkasystems.com (nikka.systems/pgp)

Nikka Systems är utbildningsföretaget som gör det lätt för dig och dina kollegor att arbeta på ett IT-säkert vis. Genom engagerande utbildningsmaterial instiftar Nikka Systems goda IT-säkerhetsvanor som upprätthålls genom kontinuerlig vidareutbildning. Nikka Systems live-kurser, webbkurser och böcker lanseras våren 2018. Följ Nikka Systems redan nu på Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin och Youtube.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar