Bitconnect – miljardbedrägeriet på Youtube

Den senaste veckan har varit synnerligen händelserik inom handeln för kryptovalutor. Den största händelsen var kraschen för Bitconnect där valutan tappade i princip hela sitt värde. Det har i sin tur fått konsekvenser för många andra kryptovalutor. Anledningen till detta stavas: Youtube.

Youtube är ett fantastiskt ställe för att lära sig nya saker. Jag har lärt mig otroligt mycket av att se Youtube-videor. Det är också därför jag själv drar nytta av Youtube i mina utbildningar. Plattformen har dock sina nackdelar.

Bitconnect

Kryptovalutan Bitconnect (BCC) blev aldrig lika känd som Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) och Ripple (XRP). Vid årsskiftet var Bitconnect dock den 18:e mest populära kryptovalutan enligt CoinMarketCap som övervakar kryptovalutahandeln.

Genom att investera i Bitconnect lånade investerarna ut pengar till Bitconnect-plattformen. Där påstods pengarna användas av Bitconnects handelssystem för att köpa och sälja kryptovalutor, för att därigenom tjäna pengar på valutarörelserna. Bitconnect hade garanterade avkastningsutlovelser, och ju mer pengar som någon investerade desto förmånligare blev avkastningen för honom eller henne. Genom att dessutom få fler att investera i Bitconnect kunde en investerare få ännu högre avkastning. Den som rekryterade någon annan tjänade nämligen också pengar på den nytillkomne investerarens investering.

Bitconnects pyramidupplägg
Bitconnects pyramidupplägg

Detta upplägg var Bitconnect för övrigt helt öppna med.

Precis som det hörs på beskrivningen var Bitconnect i grund och botten inget annat än ett pyramidspel. Därför försvann också Bitconnects värde när pyramiden rasade.

Bitconnects uppgång och fall

Bitconnect blev den 18:e mest populära kryptovalutan tack vare en otrolig marknadsföringsinsats från Youtube-personligheter. Under 2017 kunde vi följa hur de tjänade alltmer pengar på Bitconnect, och de delade gladeligen ut råd kring hur vi tittare skulle kunna tjäna pengar på plattformen. Jag nämner inte några specifika Youtube-personligheter i denna artikel. De har redan raderat flera filmer och en av de största personligheterna är inte ens myndig.

Genom sina ”utbildningsfilmer” (läs: ”rekryteringsfilmer”) och tillhörande partnerlänkar fick Youtube-personligheterna allt fler nyrekryterade investerare till plattformen. Det gjorde i sin tur att de tjänade ännu mer pengar och blev ännu mer imponerande för tittarna.  Allt detta föll så klart samtidigt som Bitconnect kraschade. Idag fylls deras kommentarsfält av hatkommentarer, och de utmålas i branschbloggar som orsaken till fallet för många andra kryptovalutor.

Bitconnects värde över tid
Bitconnects uppgång och fall (datakälla: CoinMarketCap)

Problemet med Youtube-utbildning

Det råder inga tvivel om att det är många som har förlorat stora summor på Bitconnect-pyramidspelet. Bitconnect är dock långt ifrån ensamma om att ha en högst tvivelaktig verksamhet. Det finns flera andra plattformar som tar tillfället i akt och spelar på folks rädsla att missa kryptovalutatåget.

Det finns några saker som vi alltid måste ha i bakhuvudet när vi ser Youtube-utbildningsfilmer. För det första: varför gjordes den aktuella filmen? Kanske var det för att utbilda. Kanske var det för att rekrytera till ett pyramidspel. Kanske var det för att höja intresset för en valuta som Youtube-personligheten själv har investerat i.

På Youtube finns många duktiga kreatörer som berättar om handeln med kryptovalutor. De är öppna med varför de gör sina filmer. Jag ser själv inget problem i att de marknadsför och informerar om kryptovalutor som de själva har investerat i så länge de berättar om bakgrunden. De har säkert sett en stor potential och vill dela med sig av sina teorier. Det är betydligt värre om de inte är öppna med att de själva har investerat.

Ifrågasätt alltid varför en Youtube-personlighet förespråkar en viss investering. Lyssna på argument från andra Youtube-personligheter som har gjort motsatt bedömning. Kom ihåg att aldrig gå med i något som för tankarna till pyramidspel. Sådana investeringar slutar alltid som Bitconnect.

För det andra: kom ihåg att Youtube-personligheter kan ha fel! Då menar jag inte enbart fel i finansiella rekommendationer utan även rent tekniska fel. Jag har sett flera Youtube-filmer där rekommendationerna har varit katastrofala ut säkerhetssynpunkt. Exempelvis har en Youtube-personlighet föreslagit tittarna att generera sina Bitcoin-nyckelpar på en webbplats. Det är extremt riskfyllt i och med att den privata delen av nyckelparet aldrig bör lämna datorn eller hårvaruplånboken. En annan Youtube-personlighet föreslog att tittarna skulle ta skärmdumpar på sina privata nycklar och mejla bilderna till sig själva som en säkerhetskopia! Det är ett fruktansvärt dåligt förslag eftersom alla mejl är lika lättlästa vykort. Resten av filmerna i fråga var helt okej, men det är svårt för vanliga personer att veta vilka rekommendationer som är bra och vilka som bör förkastas.

Jag hoppas på att vinna mina tittares förtroende på min Youtube-kanal. Jag hoppas också att mina tittare är ifrågasättande till allt jag påstår och inte litar blint på allt jag säger. Den inställningen är trots allt den viktigaste lärdomen mina säkerhetsutbildningar kan ge.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar