VPN från router eller dator?

Är det säkrast att ha VPN-klienten i routern eller datorn? Den frågan ställdes i Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan som alla IT-säkerhetsintresserade personer kan ansöka om medlemskap i (kostnadsfritt). Gå med idag!

Det finns två olika sätt som du kan koppla upp dig mot en VPN-tjänst. Du kan antingen installera en VPN-klient på din dator, mobil och surfplatta eller så kan du installera en VPN-klient i din router. Fördelarna med det förstnämnda (VPN-klient på dator) är att det fungerar med alla routrar, är enklare att komma igång med och dessutom säkrare. Då riskerar du inte ens avlyssning på det lokala nätverket.

Fördelarna med det sistnämnda (VPN-klient i router) är att du då kopplar upp hela ditt nätverk, inkl. exempelvis mediaspelare, till VPN-tjänsten. Många använder denna modell för att koppla upp sin mediaspelare mot en amerikansk VPN-server (det går inte att installera VPN-klienter på de mest populära mediaspelarna). Nackdelen att ha VPN-klienten i routern är att det kräver en kraftfull router och att det oftast kräver byte av mjukvara (firmware) i routern.

Du nämnde Mullvad i en annan av dina följdfrågor. Om du vill använda Mullvad, laddar du ned deras klient från deras officiella webbplats och installerar den på din dator. Ifall du i framtiden skulle vilja koppla upp hela ditt lokala nätverk mot Mullvad kan du byta ut din router mot en kompatibel modell.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar