Lösningen på meddelanden som kraschar Iphone

Nu kan illvilliga personer återigen irritera Iphone-ägare genom att skicka preparerade meddelanden till dem. Den här gången är det meddelanden som innehåller ett specifikt indiskt tecken som kan få Iphonen och dess meddelandeappar att krascha. Ungefär samma problem rådde för en månad sedan då ett meddelande med en länk kunde åstadkomma samma resultat (ChaiOS). Det var i sin tur långt ifrån den första gången. Under de gångna åren har Iphone upprepade gånger drabbats av kraschorsakande meddelanden.

Den tillfälliga lösningen

Apple känner till problemet och kommer i vanlig ordning att släppa en uppdatering som löser just detta problem. Webbtidningen The Verge uppger att Apple till och med kommer att släppa uppdateringen före vårens planerade stora uppdatering (IOS 11.3).

Ifall du får kraschmeddelandet innan Apple har hunnit åtgärda buggen hamnar meddelandeappen i en oändlig omstartsprocess. Du löser det enklast genom att be någon skicka ett annat meddelande till dig så att inte kraschmeddelandet är det första som läses in.

Min önskade lösning

När en bild, video, länk eller dylikt ska förhandsvisas står IOS inför ett stort problem. IOS måste ta in datan som ska förhandsvisas och tolka den. Själva tolkningsprocessen har genom alla tider, på alla operativsystem, varit extremt känslig ur säkerhetsperspektiv. Programmet som tolkar datan (t.ex. bildvisaren eller videospelaren) måste förbereda sig på att kunna få in vilken data som helst. Det kan vara rätt strukturerad data, felstrukturerad data, skadlig data, korrupt data eller kort och gott ingen data alls. Oavsett vilken data som kommer in måste programmet försöka begripa vad det är samtidigt som det under inga omständigheter får råka köra eventuell skadlig kod. Att skriva en felfri datatolk är därför omöjligt. Programmen som tolkar okänd data kommer alltid att kunna göra fel, vilket i kraschmeddelandesammanhang leder till att mobilen kraschar.

I och med att det är omöjligt att skriva perfekta datatolkare, har jag inget emot att det hittas buggar i dem. Det är helt naturligt och jag är glad att Apple löser problemen så snabbt. Av samma anledning skulle jag dock vilja att Apple lät mig stänga av förhandsvisning av allt annat än ren text i inkommande meddelanden. Jag kan inte förhindra att någon skickar meddelanden till mig. Jag vill därför ha möjligheten att stänga av all ”innehållsrik förhandsvisning”, så att kraschen endast inträffar om jag själv väljer att visa det kraschorsakande innehållet (väljer att låta IOS tolka den kraschorsakande datan). Personligen behöver jag inte kunna se förhandsvisningar av till exempel bilder. Det räcker med ren råtext (t.ex. texten i ett mejl) utan några emoji eller andra Unicode-tecken utöver mitt aktuella språks alfabet. Ännu bättre hade det varit om jag fick en inställning där jag kunde slå på och av ”innehållsrik förhandsvisning”. Då hade jag kunnat nöja mig lite enklare notiser i väntan på att Apple åtgärdar buggen.

Min önskade funktion hade även behövts i Android. Många i branschen minns Stagefright som gjorde det möjligt att infektera Android-mobiler med hjälp av preparerade MMS. Det känns lämpligt att kunna stoppa möjligheten för vem som helst att skicka in godtycklig data i min mobils förhandsvisare, oavsett vilket operativsystem mobilen kör.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar