Vinnartips: Se över apparnas rättigheter

I filmen för veckans vinnartips visar vi vilka rättigheter olika appar har på våra mobiler (både Android och Iphone). Vi förklarar också vad de olika rättigheterna innebär samt varför du ska vara restriktiv med att ge appar alla rättigheter de ber om. Möjligheten att endast bevilja ett urval av rättigheterna har alltid funnits i Iphone-världen och tillkom i Android-världen i samband med Android 6.0 (Marshmallow). Möjligheten att välja bland Android-rättigheter förutsätter dock att appen i fråga också är byggd för moderna Android-versioner (Snapchat är exempelvis inte det).

Tips! Se även inslaget från TV4 Nyhetsmorgon där advokat Mia Edwall Insulander berättar om partners som spionerar på varandra via mobilen.

Platstjänster

En app som får tillgång till platstjänster kan se var mobilen befinner sig. I Android-sammanhang är inställningen binär: antingen får appen alltid komma åt platsen eller så får den aldrig komma åt platsen. Motsvarande inställning på Iphone kan ställas i tre steg: utöver de två Android-alternativen kan Iphonen begränsa platsåtkomsten till undertiden appen körs (d.v.s. medan appen visas på skärmen).

Obs! Tänk på att Apples och Googles funktioner för att hitta stulna mobiler alltid har tillgång till mobilens plats. Det innebär att den som har tillgång till mobilens kopplade Apple ID- eller Google-konto kan se var mobilen befinner sig.

Kamera och mikrofon

Android-appar som får kamerarättighet kan använda kameran när som helst (även när de körs i bakgrunden). På Iphone måste en app visas för att den ska kunna komma åt kameran. Tyvärr saknar både Android och Iphone en indikator för när kameran används, vilket gör att kameran i teorin kan användas för att spionera. Läs mer om det i Appar kan spionera genom kameran.

Appar som får tillgång till mikrofonen har det också konstant, så att de även kan spela in ljud när de körs i bakgrunden. Detta gäller både Android och Iphone.

Kontaktlista

Var alltid försiktig med att ge appar tillgång till din kontaktlista. Den kan innehålla känslig information. Seriösa apputvecklare dokumenterar alltid varför de vill ha tillgång till kontaktlistan samt vad de gör med informationen. Se exempelvis hur skaparna av meddelandeappen Signal förklarar varför de vill ha tillgång till kontaktlistan. Om du inte förstår varför en app vill ha tillgång till kontaktlistan bör du, med respekt för dina kontakter, neka appen den rättigheten.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar