20 miljoner infekterade av falska annonsblockerare

Igår rapporterade bland annat Sweclockers om infekterade annonsblockerare. Som vi pratat om i ett tidigare videoavsnitt kan webbläsartillägg (t.ex. annonsblockerare) vara skadliga och bör enbart installeras efter noga övervägande. Detta gäller även webbläsartillägg som kommer från de officiella tilläggsbutikerna, till exempel Chrome Web Store.

Annonsblockerarna i fråga fanns i just Chrome Web Store och hade tillsammans installerats över 20 miljoner gånger. Google har nu tagit bort dessa tillägg, men det är bara en tidsfråga innan de är tillbaka igen under nya namn.

Ifall du vill använda en annonsblockerare rekommenderar Nikka Systems Ublock Origin. Det är egentligen mycket mer än en annonsblockerare, då den kan användas för effektiv och resurssnål webbfiltrering. Jag (Karl Emil Nikka) kör den på alla mina Windows- och Mac OS-datorer med följande filter aktiverade:

 • Ublock filters
 • Ublock filters – annoyances
 • Ublock filters – badware risks
 • Ublock filters – privacy
 • Ublock filters – resource abuse
 • Ublock filters – unbreak
 • Easy privacy
 • Malware domain list
 • Malware domains

Denna kombination av filter gör att inga legitima annonser blockeras, vilket i sin tur gör att webbplatserna som jag besöker kan tjäna pengar på annonsvisningar. Filtren förhindrar däremot i stor utsträckning att webbplatserna kan infektera mig med skadeprogram, förfölja mig på integritetskränkande sätt eller använda min dator för att utvinna kryptovalutor. Detta är annars en ständig risk då många webbplatser upplåter annonsytor utan att granska de enskilda annonserna. Med hjälp av Ublock Origin och ovannämnda filter blockeras alla kända, skadliga annonskällor oavsett vilken webbplats de visas på.

Kom ihåg: webbläsare

 1. Håll din webbläsare och dina webbläsartillägg uppdaterade.
 2. Installera inte fler webbläsartillägg än du absolut behöver.
 3. Surfa inte på nätet från ett administratörskonto. Skapa ett separat administratörskonto i Windows eller Mac OS och använd administratörskontot enbart vid installation och uppdatering av mjukvara.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar