Nytt virus med retrokänsla

Dagens skadeprogram skiljer sig mycket från virusen, maskarna och trojanerna som spreds runt millennieskiftet. Medan skadeprogram förr i tiden fokuserade på att ställa till oreda, fokuserar dagens skadeprogram på att generera pengar. Det gör de enklast om de inte märks.

Om vi bortser från utpressningstrojaner (som krypterar filerna och kräver en lösensumma för att återlämna dem) försöker dagens skadeprogram verka i bakgrunden. Där kan de tjäna pengar till sina skapare genom att utvinna kryptovalutor, stjäla kreditkortsinformation eller sniffa inloggningsuppgifter. De kan också ligga helt overksamma och bara hållas infekterade för att kunna användas i framtiden (till exempel som botar i överbelastningsattacker).

Malware Hunter Team har upptäckt att ett nytt retroinspirerat virus är under utveckling. Det kallas StalinLocker och märks minst lika tydligt som de gamla klassiska skadeprogrammen. Om en dator blir infekterad låses skärmen och en bild på Josef Stalin visas till tonerna av den sovjetiska nationalsången. Användaren får tio minuter på sig att ange en kod. Misslyckas användaren med detta börjar StalinLocker radera alla filer på datorn.

StalinLocker utgör inget allvarligt hot för datorer med uppdaterade klientskydd (populärt kallat antivirus). Vi lyfter bara upp StalinLocker för att påminna om hur skadeprogrammen betedde sig förr i tiden (och hur de allvarliga skadeprogrammen inte beter sig längre).

Via Bleeping Computer

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar