Nätbluffar i Vaken med P3 och P4

I nattens Vaken med P3 och P4 pratade jag (Karl Emil Nikka) om bluffar på nätet. Vi pratade om allt från Skatteverksbluffen (som programledaren själv råkat ut för) till TV-antennen som påstås kunna ge över 100 TV-kanaler i Ultra HD-kvalitet.

En nedklippt version av inslaget finns nu på Sveriges radios webbplats (hela intervjun sändes under programmets första timme).

Kontentan av intervjun kan sammanfattas i fem punkter.

  1. Se upp för stressmoment. Bluffbutiker har ofta räkneverk som påstår att erbjudandet upphör efter bara några minuter eller timmar. Detta räkneverk finns där för att stressa fram beställningar och förhindra att besökarna lägger tid på att undersöka vad de beställer.
  2. Sök efter produkten och webbutiken som säljer den. Leta efter recensioner på produktjämförelsesidor och recensionssidor. Lita absolut inte på recensionerna som ligger på själva sidan där produkten säljs eller marknadsförs (recensionerna där kan vara fejkade eller selektivt utvalda). Seriösa nätbutiker fejkar inte recensioner – men det gör bluffare.
  3. Klicka på eventuella certifieringslogotyper (t.ex. Trygg e-handel). De ska alltid gå att klicka på och leda till en butikdetaljsida på certifieringsutfärdarens webbplats. Annars är de helt värdelösa och betyder ingenting. Vilken bedragare som helst kan klistra dit logotyperna.
  4. Leta efter telefonnummer och e-postadress till webbutikens kundtjänst. Provring eller provmejla dit för att se hur de hanterar kundtjänstärenden. Alla seriösa webbutiker har en kundtjänst som du kan vända dig till. Om de inte är hjälpsamma inför ett potentiellt köp kommer de knappast vara hjälpsamma vid eventuell reklamation.
  5. Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar