Bli säker – Ny bok ska göra oss mer IT-säkra

Vår konstanta uppkoppling mot internet gör oss ständigt utsatta för digitala brott. Kapade Facebook-konton och skadliga mejllänkar har blivit en del av vår vardag. Tekniken har ritat om det kriminella landskapet – och det har gått så snabbt att vi inte har hunnit lära oss hur vi skyddar oss de nya hoten. Det vill Karl Emil Nikka nu råda bot på.

Karl Emil Nikka, som tidigare skrev Hur funkar det?-böckerna, ger nu ut sin första bok om IT-säkerhet. Boken går under namnet ”Bli säker” och förklarar hur vi, på ett lättbegripligt vis, löser dagens IT-säkerhetsutmaningar. Målsättningen är att läsarna ska lära sig hur de skyddar sina digitala privatliv och blir till riskmedvetna medarbetare på dagens arbetsplatser.

– För att vi ska kunna bli säkra måste vi först bli medvetna om hur angriparna arbetar och vilka säkerhetsrisker vi utsätts för, förklarar Karl Emil Nikka.

Boken behandlar allt från säkerhetskopiering och lösenordshantering till säkra webbvanor och identifiering av nätfiske. Det gör boken lämplig för både privatpersoner som vill bli säkra och företag som vill utbilda sina anställda. Karl Emil Nikka ser gärna att företagen satsar mer på denna typ av internutbildning.

– Inget företag är säkert utan att ha säkra medarbetare. Ingen medarbetare kan bli säker utan att få rätt kunskaper. Idag råder det bevisligen en stor kunskapsbrist då skräpmejl fortfarande utgör företagens största infektionsrisk, fortsätter han.

Boken går igenom hur attackförsök avslöjas, hur datorer ska konfigureras och hur inloggningsuppgifter bör hanteras. Den slår också hål på långlivade myter om bland annat lösenord.

– Vi måste modernisera vårt sätt att logga in. Vi måste definitivt sluta med trams såsom krav på periodiska lösen­ordsbyten eller lösenord med blandade teckentyper, avslutar Karl Emil Nikka.

Bli säker-boken är illustrerad och omfattar 256 sidor. Den släpps 25:e oktober 2018 hos bland annat Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus. Högupplösta bilder på boken och författaren finns att ladda ned från Nikka Systems pressrum.

För mer information, kontakta Karl Emil Nikka:
ke.nikka@nikkasystems.com
+46 735 181 000

Nikka Systems är utbildningsföretaget som gör det lätt för dig och dina kollegor att arbeta på ett IT-säkert vis. Genom engagerande utbildningsmaterial instiftar Nikka Systems goda IT-säkerhetsvanor som upprätthålls genom kontinuerlig vidareutbildning. Utbildningarna anpassas utifrån företagets behov och genomförs via nätet när det passar de anställda. Följ Nikka Systems på FacebookTwitterInstagramLinkedin och Youtube. för mer information.

Karl Emil Nikka arbetar som föreläsare inom IT-säkerhet och har över tio års erfarenhet från teknikutbildningsbranschen. Hans tidigare böcker, som gavs ut av elektronikkedjan Kjell & Company, har sålt i hundra­tusentals ­exemplar i de skandinaviska länderna. Han rapporterar även om IT-säkerhetsnyheter åt webbtidningen Sweclockers och är IT-säkerhetskrönikör i månadsmagasinet Datormagazin.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar