Även småappar kan öppna säkerhetshål

I takt med att allt fler applikationer kopplar upp sig mot internet förstoras våra datorers attackyta. Program som förr i tiden var små och harmlösa kan i dagens uppkopplade värld öppna säkerhetshål som vi aldrig har tänkt på. Under fjolårsslutet fick vi två tydliga exempel på det. Sennheisers program Headsetup lät bedragare kapa webbanslutningar. Logitechs program Options lät angripare skicka tangentbordskommandon till datorn över nätet.

Både Sennheiser Headsetup och Logitech Options är populära program som installeras tillsammans med drivrutinerna för berörda datortillbehör. Det är därför sannolikt att de finns installerade på många kontors- och hemdatorer som är utrustade Sennheisers headset och Logitechs tangentbord eller möss. Eftersom säkerhetsbrister av den ovannämnda typen dyker upp i denna typ av småprogram måste vi tyvärr börja underhålla dem på samma sätt som vi underhåller vår webbläsare, kontorssvit och andra mer avancerade program. Det är dock lättare sagt än gjort. Vi rekommenderar därför att vara restriktiv med installation av tillbehörsprogram och att alltid avinstallera program som inte används längre.

Rensa bort onödiga program

Så här i början av året är det lämpligt att gå igenom och uppdatera alla program som är installerade på datorn. Ta tillfället i akt att bläddra igenom listan över installerade program och avinstallera programmen som inte används längre. I Windows 10 gör du det genom att öppna Inställningar och klicka på Appar.

Installerade appar i Windows 10.
Installerade appar i Windows 10.

I Mac OS gör du samma sak genom att öppna Program-mappen.

Installerade appar i Mac OS.
Installerade appar i Mac OS.

Du kommer säkerligen att hitta en del program som du inte använder längre. Om du inte känner igen något av programmen som visas bör du googla efter programnamnet för att se varifrån det kommer och vad det kan tänkas användas till.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar