Skräppost kan också tryckas på papper

Under den gångna veckan nåddes Södermalms brevlådor av ett oväntat och falskt brev, förklätt som oadresserad samhällsinformation. Brevet såg ut att komma från SL (Storstockholms Lokaltrafik) och påstod i ursäktande ton att kollektivtrafiken skulle bli helt skattefinansierad. I brevets avslut uppmanades mottagarna att anmäla sitt bankkonto för utbetalning av redan köpta biljetter.

Brevet som låg i brevlådorna (klicka för förstoring).
Brevet som låg i brevlådorna (klicka för förstoring).

Allt som stod i brevet var, föga förvånande, falskt. Än så länge är det okänt vem som låg bakom brevet och vilken deras målsättning var. Troligtvis rör det sig om någon med tillräckliga finansiella muskler som vill skapa debatt kring kollektivtrafiken.

Pappersbrevs avsändare går inte att verifiera

Tilltaget i sig är en bra påminnelse om att pappersbrevs avsändare är nästintill omöjliga att verifiera. Vem som helst kan ladda ned en organisations logotyp och printa den på brevpapper och kuvert. Vi har vant oss vid digitala bedrägerier och att ifrågasätta mejl från okända mottagare, men vi får inte glömma att samma bluffmakerier kan ske på de gamla analoga visen. Det enda som håller tillbaka mängden analoga pappersbedrägerier är den höga kostnaden för att få spridning på dem.

Bluffmakarna som låg bakom utdelningen av det falska brevet verkade inte vilja lura någon på pengar. De bidrog bara till förvirring och ökade kundtjänstkostnader för SL som troligtvis fick svara på många förvirrade medborgares frågor. Huvudmännen bakom bluffen tjänade knappast några pengar själva. Det hade de dock kunnat göra genom att byta ut brevets hänvisade webbadress. De hade kunnat lura in läsarna på en falsk nätfiskesida där resenärerna blivit ombedda att uppge sina kontokortsnummer (för att ”få biljettpengarna återinsatta på korten”).

Skaffa e-brevlåda

I och med att pappersbrev är så lätta att förfalska är det konstigt att vår viktigaste post fortfarande delas ut på detta vis. Vi bör påskynda övergången till digital myndighetspost för att minska risken för bedrägerier och skydda vår integritet.

Den som inte redan har skaffat en digital e-brevlåda för myndighetspost bör göra det, så att känsliga brev går dit i stället för till den fysiska brevlådan. En digital e-brevlåda kostar inget för mottagaren och den tar bara några minuter att sätta upp. Läs mer om digital myndighetspost hos till exempel Skatteverket.

Tack till Fredrik Söderström som skannade in och skickade bluffbrevet till oss.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar