Handla säkert med kort på nätet (intervju i SR)

Kortbedrägerier är nu det vanligaste brottet i Sverige. Under 2018 passerade Sverige smått otroliga 100 000 anmälda fall. Detta berättade Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum, rapporterat av bland annat SR Ekot.

I morgonens avsnitt av SR Vaken med P3 och P4 pratade jag om vad detta innebär för alla som handlar på nätet. Intervjun finns nu att lyssna på i repris på SR:s webbplats.

Tre snabba kontroller

Angripare som vill komma över kortnummer kan antingen attackera oss som handlar på nätet eller butikerna som vi handlar i. Attacker mot butikerna har vi svårt att skydda oss mot, men vi kan göra mycket för att åtminstone skydda oss själva. Tre snabba kontroller är allt som behövs.

  1. Kontrollera att datorn eller mobilen som du handlar från är uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna. När du handlar från en dator bör datorn även ha ett modernt och uppdaterat klientskydd (populärt kallat antivirus) som kan detektera eventuella spionprogram som kapar kortuppgifter.
  2. Kontrollera att adressen som står i adressfältet är rätt. Klicka helst inte på länkar för att komma till en webbutik utan gå i stället till butiken genom att skriva dess adress manuellt i adressfältet. Det minimerar risken att du luras in på en falsk version av webbplatsen.
  3. Kontrollera att adressen inleds med HTTPS eller att det finns ett hänglås i adressfältet. Det indikerar att anslutningen är säker, så att ingen utomstående part kan kapa anslutningen eller avlyssna informationen som skickas.

Mer information om hur du håller din dator säker och upprätthåller säkra nätvanor finns i Bli säker-boken.

Konsumentskyddet är dyrt

När vi handlar med kort på nätet har vi ett förhållandevis bra konsumentskydd från bankerna och kortutgivarna. Om vi drabbas av kortbedrägerier får vi oftast (inte alltid) pengarna tillbaka. Det är dock ingen ursäkt för att slarva med säkerheten. Pengarna som vi får tillbaka är det i slutänden vi själva som betalar i form av att handlarna måste betala högre transaktionsavgifter (vilka vi får betala för genom högre varupriser). Det är därför av högsta vikt att vi tar säkerheten på allvar.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar