Iphone och Mac kunde avlyssnas via Facetime

Uppdatering 2019-02-08: Gruppsamtalsfunktionen är nu tillgänglig igen. Apple har släppt uppdateringar till Mac OS och IOS som åtgärdar säkerhetsbristen. Uppdateringarna (Mac OS Mojave 10.14.3 och IOS 12.1.4) kan triggas omgående genom att leta efter uppdateringar.

Apples egen videochattslösning Facetime blev i höstas berikad med stöd för gruppsamtal. Den funktionen har nu inaktiverats som en panikåtgärd från Apples sida. Funktionen visade sig nämligen innehålla en bugg som gjorde att Facetime-användare kunde avlyssna varandra.

9to5Mac beskriver hur Facetimes gruppsamtalsfunktion har kunnat missbrukas för spionage. Med några simpla knapptryck kunde vem som helst ringa upp en av sina kontakter och höra ljudet från mottagarens mikrofon innan han eller hon hade svarat. Buggen demonstreras tydligt i en video från Benji Mobb.

9to5Mac har konstaterat att buggen även drabbar Facetime på Mac OS, vilket gör buggen ännu mer kritisk. Det är därför förståeligt att Apple fick ta till en så drastisk åtgärd som att tills vidare stänga av funktionen helt.

Stäng av Facetime

Att en bugg som denna har sluppit igenom Apples kontroller är mycket anmärkningsvärt. Personer som aldrig använder Facetime och blir oroliga för att det kan finnas fler buggar kan inaktivera Facetime helt. I IOS görs det genom att öppna Inställningar och välja Facetime. I Mac OS görs det genom att öppna Facetime-appen och välja Inställningar från Facetime-menyn.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar