Podd #5: Den säkraste webbläsaren

I veckans Bli säker-avsnitt diskuterar Tess och Nikka vilken webbläsare som är den säkraste för Windows och Mac OS. Bland kandidaterna finns Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari och Microsoft Edge (gamla Microsoft Internet Explorer bör inte längre ses som en webbläsare). Nikka förklarar också innebörden av de säkerhetsbrister i lösenordshanterare som bland annat Washington Post rapporterade om i veckan.

Korrigering! Artikeln om brister i lösenordshanterare låg alltså i Washington Post och inte i Wall Street Journal som Nikka felaktigt hänvisar till.

Omtalat i avsnittet

Chrome är populärast

Det råder inga tvivel om vilken webbläsare som svenskarna föredrar. Aktuell data från analysföretaget Statcounter visar att över 60 % av svenska datoranvändare använder Google Chrome.

Webbläsarnas andelar på svenska datorer januar 2019
Webbläsarnas andelar på svenska datorer januar 2019 (källa: Statcounter)

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Skenande jag väntar på nya filmer 😊
  Tack så jättemycket för alla dina podcaster.
  Jag har börjat från nummer 1. Lyssnar på dig varje dag.

  1. Karl Emil Nikka

   Hej Sina.

   Opera är numera baserad på Chromium, precis som Chrome, Edge, Brave och Vivaldi. Webbläsaren bygger alltså på en säker och stabil grund. Den har dock inte öppen källkod och bolaget bakom har numera kineiska ägare, vilket har orsakat viss kontrovers. Personligen ser jag inga fördelar med Opera jämfört med konkurrenterna. Har Opera någon speciell funktion som du gillar?

   1. Hej!
    Tack för svaret!
    Jag älskar dina råd och tips och jag lyssnar på dig nästan varje dag från Apple podcast.
    Jag tittade på alla dina videos på youtube också.
    Tack jag uppskattar mycket!
    Angående Opera jag undrade bara ni nämnde inye det.
    Den har gratis VPN och hindrar språng och reklam.
    Antagligen de spårar användaren själva😄.
    Tack för svaret jag trodde att det utvecklas i Norge.
    Förut var så men de har sålt till koma som du nämnde.
    Nej jag ska inte använda det mer😄.
    Förresten de youtube inspelningarna är mycket bra! Jag önskar att kommer mer.
    Kan du prata mer om nätverket och wifi system?
    Jag vill köpa ett wifi system till min skola. Jag gillar UniFi network men efter jag tittade på dina inspelningar på youtube där du brättade om Zyxel. Jag blev lite tveksam.
    Tack för allt du gör försätt med det!
    Jag önskar dig en fin fortsatt dag.
    Hälsningar!
    Sina

    1. Karl Emil Nikka

     Ja, Opera var ursprungligen norskt och har fortfarande norska kopplingar, men ägarbolagen är kinesiska. Flera av personerna som var med och byggde upp Opera hoppade av och startade Vivaldi i stället. Vivaldi bygger, precis som dagens Opera, på Chromium. Tyvärr har inte heller Vivaldi-gänget valt att öppna källkoden till sina Chromium-anpassningar.

     Jag gillar både Ubiquiti Unifi och Zyxel Nebula. Några av nackdelarna som jag lyfte upp med Ubiquiti Unifi i filmerna som jag gjorde på tidiga Wifi 5-tiden är dessutom nu åtgärdade, så det är nog dags att göra lite nya filmer.

Kommentar