Upplåsning av mobil med Face-ID
Foto: Apple

Podd #6: Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning på mobilen?

I veckans poddavsnitt funderar Tess och Nikka över hur mobilen låses upp på bästa sätt. Är fingeravtryck eller ansiktsigenkänning det bästa valet? Eller är det rent av bäst att bara förlita sig på en traditionell pinkod? Podduon pratar också om LG:s nya upplåsningsmetod ”Hand-ID” och besvarar veckans lyssnarfråga som handlar om att logga in på webbplatser med hjälp av Facebook.

Sammanfattande rekommendation

Sammanfattningsvis rekommenderar vi att använda biometriska inloggningstekniker som exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Dessa tekniker gör att vi sällan behöver knappa in vår pinkod manuellt, vilket i sin tur gör att vi kan byta ut den till ett långt och säkert lösenord (”lösenstrunt”). Det är dock viktigt att tänka på att kvaliteten på olika mobilers fingeravtrycksläsare och ansiktskameror varierar. Vissa modeller är betydligt lättare att lura än andra.

Lärdom från avsnittet: biometriska inloggningstekniker har sina brister, men fyr- och sexsiffriga pinkoder har ännu större sådana.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras i samarbete med.

Denna artikel är publicerad under Creative Commons CC BY 4.0-licens (gäller ej tillhörande bilder där annan fotograf är angiven). Det innebär att du får kopiera, bearbeta och vidaredistribuera materialet.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Kommentera

Prenumerera gratis

Få Bli säker-nyheterna till din inkorg en gång per vecka. Läs mer.

Barnbarn hjälper mormor med datorproblem.

Podd #87: Hjälp på distans

Hur kan vi hjälpa våra vänner med IT-säkerhetsrelaterade datorproblem på distans? I veckans podd tipsar vi om tre kostnadsfria lösningar för Windows och Mac OS.

Iphone 11 med IOS 14

Podd #86: Nya säkrare IOS 14

IOS 14 är här och gör världens Iphone-användare lite säkrare. I veckans podd presenterar Tess och Nikka de viktigaste säkerhetsnyheterna för Iphone och Ipad.