Upplåsning av mobil med Face-ID
Foto: Apple press
Bli säker-podden

Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning på mobilen?

I veckans poddavsnitt funderar Tess och Nikka över hur mobilen låses upp på bästa sätt. Är fingeravtryck eller ansiktsigenkänning det bästa valet? Eller är det rent av bäst att bara förlita sig på en traditionell pinkod? Podduon pratar också om LG:s nya upplåsningsmetod ”Hand-ID” och besvarar veckans lyssnarfråga som handlar om att logga in på webbplatser med hjälp av Facebook.

Sammanfattande rekommendation

Sammanfattningsvis rekommenderar vi att använda biometriska inloggningstekniker som exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Dessa tekniker gör att vi sällan behöver knappa in vår pinkod manuellt, vilket i sin tur gör att vi kan byta ut den till ett långt och säkert lösenord (”lösenstrunt”). Det är dock viktigt att tänka på att kvaliteten på olika mobilers fingeravtrycksläsare och ansiktskameror varierar. Vissa modeller är betydligt lättare att lura än andra.

Lärdom från avsnittet: biometriska inloggningstekniker har sina brister, men fyr- och sexsiffriga pinkoder har ännu större sådana.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras i samarbete med.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Lämna en kommentar

Fler Bli säker-nyheter

Inkognitoläge i Google Chrome

Inkognitoläget i webbläsaren

Tess frågade sina vänner varför de använder webbläsarens inkognitoläge. Har vännerna rätt uppfattning om inkognitolägets funktion? Lyssna på veckans podd.