Podd #7: Eliminera e-posten

I flera tidigare Bli säker-poddar och krönikor har Nikka poängterat att han inte gillar e-post. I veckans avsnitt förklarar han varför, men Tess verkar inte helt övertygad om att alternativen som står till buds är tillräckliga. Veckans avsnitt varnar också för nätfiske på Linkedin och för falska tweets.

Det finns många anledningar till att undvika e-post. Först och främst är e-posten än idag en favoritmetod bland angripare som pysslar med nätfiske. Därutöver har e-post låg leveranssäkerhet och är oftast lika öppet för nyfika ögon som vanliga vykort.  E-posten bör därför gå samma öde till mötes som fax, telegram och brevduvor.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi att välja andra kommunikationssätt än e-post när så är möjligt. I företagssammanhang kan samarbetsplattformar som Slack och Microsoft Teams kan ersätta e-posten i stor usträckning. Detta gäller inte bara inom organisationen utan också mellan organisationer. I privatsammanhang har e-postens roll redan börjat fyllas allt mer av chattappar, såsom Signal (rekommenderad), Facebook Messenger och Whatsapp.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras i samarbete med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar