Tolv år av musik är borta

Det var många år sedan webbplatsen Myspace var i ropet bland den stora allmänheten. Det senaste årtiondet har webbplatsen främst varit ett tillhåll för artister som velat nå ut med sin musik. Dagens nyhet från Myspace lär därför ha fått många musiker att sätta kaffet i felstrupe: Myspace har tappat bort tolv år av kreativa verk!

Myspace hade ingen fungerande backup

Idag skriver Myspace att alla uppladdade bilder, låtar och videor som är äldre än tre år har gått förlorade. Artister som inte har behållit originalkopiorna av sina verk har därmed förlorat sina alster för evigt.

As a result of a server migration project, any photos, videos, and audio files you uploaded more than three years ago may no longer be available on or from Myspace. We apologize for the inconvenience. If you would like more information, please contact our Data Protection Officer at DPO@myspace.com.

Myspace

Myspace hade bevisligen inte tillräckliga säkerhetskopieringsrutiner för att skydda sina användares filer. Om de hade haft sådana hade ingen servermigrering kunnat få så här ödesdigra konsekvenser.

Lita inte på att Facebook och Instagram finns kvar

Myspace-incidenten är en välbehövlig påminnelse om behovet av säkerhetskopiering. Det gäller både för de som driver tjänster som Myspace och för oss som laddar upp material dit. Vi bör alltid behålla två säkerhetskopior på alla våra värdefulla filer. Som vi skriver i Bli säker boken: ”filer som du inte har två kopior på är filer som du inte bryr dig om” (okänd).  

Incidenten påminner oss också om att aldrig enbart lagra bilder på publiceringsplattformar som Myspace eller för den delen Facebook och Instagram. De två sistnämnda webbtjänsterna känns idag som säkra och väletablerade plattformar, men en vacker dag kommer de, med högsta sannolikhet, att gå Myspaces öde tillmötes. Dagen då Facebook eller Instagram har försvunnit är det för sent att rädda sina bilder om det var det enda stället de fanns på.

Obs! Facebook och Instagram komprimerar också all media, vilket gör du att alltid bör behålla originalet för att inte förlora kvalitet.

Ladda ned dina Facebook- och Instagram-bilder

Ta tillfället i akt att fundera över var du har dina värdefullaste bilder och filmer. Har du själv originalen eller är Facebook och Instagram de enda ställena där de finns? Om du inte har sparat originalen bör du åtminstone ladda ned komprimerade kopior från nämnda webbtjänster. Se artikeln Ladda ned alla Facebook- och Instagram-bilder för instruktioner.

Fler tips om säkerhetskopieringsrutiner finns självfallet i Bli säker-boken.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar