Ladda ned alla Facebook- och Instagram-bilder

Igår rapporterade vi om hur Facebooks föregångare Myspace blivit av med merparten av musiken och bilderna som laddats upp. Vi skrev att händelsen bör fungera som en påminnelse om att inte låta sociala medier vara den enda platsen som vi förvarar våra bilder, videoklipp och eventuell annan media på. Vi bör alltid behålla originalmaterialet själva och säkerhetskopiera det på ett ändamålsenligt vis. Ingen webbtjänst lever för evigt. Det senaste beviset för detta är Google Plus som läggs ned vid månadsskiftet.

Originalmaterial som vi redan har raderat kan vi av förklarliga skäl inte få tillbaka. Då får vi nöja oss med det näst bästa: ladda ned materialet från webbplatserna där vi har publicerat det. Facebook, Instagram och Google Plus låter oss med några knapptryck exportera allt vårt uppladdade innehåll.

Ladda ned alla Facebook-bilder

För att ladda ned alla dina Facebook-bilder öppnar du inställningssidan i Facebooks webbapp. Där klickar du på Din Facebook-information (direktlänk) och väljer Ladda ned din information.

Facebooks exportverktyg
Ladda ned all information från Facebook.

I exportvertyget kan du välja vilken information du vill få exporterad. Genom att kryssa för Foton och videoklipp får du allt material som du är ute efter. Det tar några timmar för Facebook att göra i ordning exporten, men så fort den är klar får du en notis om att materialet finns för nedladdning (levereras som ett zip-arkiv).

Facebooks exportverktyg
Välj vilket innehåll som ska exporteras.

Ladda ned alla Instagram-bilder

För att ladda ned alla dina Instagram-blider öppnar du inställningssidan i Instagrams webbapp. Där klickar du på kugghjulet och väljer Sekretess och säkerhet (direktlänk) följt av Datanedladdning – Begär nedladdning.

Instagrams exportverktyg
Exportera alla bilder från Instagram.

Instagram skriver själva att exporten kan ta upp till 48 timmar. När vi testade exporten tog det bara en timme, men det kan självfallet bero på mängden bilder som ska exporteras. Bilderna levereras, precis som i Facebooks fall, i ett zip-arkiv.

Ladda ned alla Google Plus-bilder

Fram till månadsskiftet har alla Google Plus-användare möjlighet att exportera materialet som de har laddat upp till Googles misslyckade sociala medier-satsning. Observera att nedläggningen endast berör Google Plus. Bilder som är uppladdade till övriga Google-tjänster, till exempel Google Foto, Google Drive och Youtube påverkas inte.

Google Plus exportverktyg
Exportera alla inlägg, inkl. bilder, från Google Plus.

För att ladda ned alla Google Plus-bilder går du till Google Plus webbapp och klickar på exportlänken som dyker upp automatiskt i en informationsnotis. Den tar dig Google Takeout som är Googles verktyg för att exportera information (direktlänk). Där väljer du Flöde på Google+ för att få allt som du har publicerat, inkl. bilder, exporterat till ett zip-arkiv.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar