Viktiga säkerhetsuppdateringar i maj 2019

I tisdags, månadens andra tisdag, släppte Microsoft maj månads säkerhetsuppdateringar. Den här månaden ackompanjerades Microsoft-uppdateringarna av säkerhetsuppdateringar från både Adobe och Apple, så det var många mjukvaror som behövde uppdateras när vi kom till jobbet i morse.

Windows-uppdateringar

Månadens säkerhetsuppdateringar för Windows och tillhörande mjukvaror åtgärdar 79 sårbarheter. Den mest kritiska av dem berör Windows 7. Där finns nämligen en sårbarhet i RDP (Remote Desktop Protocol) som kan utnyttjas av självspridande maskar. Icke-uppdaterade Windows 7-datorer kan således infekteras och sprida vidare skadlig kod utan krav på användarinteraktion. Sårbarheten (CVE-2019-070) klassas som 9,8 på den tiogradiga skalan.

För att minimera risken för självspridande maskar har Microsoft tagit till en ovanlig åtgärd: de har släppt en uppdatering som åtgärdar säkerhetsbristen i gamla Windows XP (som gick ur tiden för fem år sedan men trots det används i begränsad omfattning än idag). Den säkerhetsuppdateringen finns att ladda ned från Microsofts webbplats.

Windows Update installerar säkerhetsuppdateringar för maj 2019.
Installera månadens säkerhetsuppdateringar.

Adobe-uppdateringar

Månadens Adobe-uppdateringar åtgärdar som vanligt sårbarheter i bland annat Adobe Acrobat Reader och Adobe Flash Player. Det sistnämnda programmet bör, som tidigare nämnts, avinstalleras från alla datorer. Adobe Acrobat Reader bör uppdateras omgående eftersom flera kritiska sårbarheter har hittats, vilka kan utnyttjas av angripare som skickar infekterade PDF-bilagor.

Kom ihåg att Adobe Acrobat Reader inte uppdateras tillsammans med resten av programmen i Adobe Creative Cloud (trots att programmet kan installeras genom Creative Cloud-panelen). Adobe Acrobat Reader måste uppdateras inifrån själva appen eller avinstalleras och ersättas med operativsystemets inbyggda PDF-läsare.

Mac OS- och IOS-uppdateringar

Samma dag passade Apple på att släppa säkerhetsuppdateringar till både Mac OS och IOS. Uppdateringarna innehåller många småfixar och bör installeras snarast möjligt. Apple fortsätter underhålla Mac OS-versioner från och med Mac OS 10.12 (”Sierra”), vilket omfattar de tre senast släppa versioner.

Mer information om månadens Apple-uppdateringar finns på Apples webbplats.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar