Porrbluffarna börjar dödshota: Ditt liv är i fara

En ny våg med utpressningsmejl sköljer över Sverige. Under förmiddagen tog vi del av tre mejl som innehöll döds- och kidnappningshot.

Vi har tidigare rapporterat om hur bluffmakare påstår sig ha filmat porrsurfare och kräver en lösensumma för att inte publicera filmmaterialet. Nu har de (eller bluffmakare som låtit sig inspireras) bytt metod. I stället för att hota om att släppa pinsamma onanifilmer hotar de med att döda sina offer.

Under förmiddagen fick undertecknad se tre exempel på dessa mejl. Samtliga mejl var formulerade på samma vis. Inledningen löd:

Vi är ett gäng som specialiserar sig på kidnappning och utpressning. Jag vill säga att ditt liv är i fara. Du måste rädda dig själv genom att betala ett lösenbelopp. Betalningen kommer genom Bitcoin. Köp 2000 USD från Bitcoin.

Lösensumman motsvarar cirka 19000 kronor i dagens dollarkurs. Mejlet fortsätter med instruktioner på hur betalning via Bitcoin går till. Därefter varnar bluffmakarna för vad som händer om mottagaren går till polisen.

Om du inte betalar kommer vi att kidnappa dig och be om ett pris mer än din familj. Berätta in för någon eller tänka på att gå till polisen. Alla dina rörelser övervakas. Vi ger dig två dagar att skicka pengar. Var säker på att dessa mardrömmar kommer att sluta när vi mottar det begärda beloppet.

Mottagare som får detta mejl kan vara lugna. Det är rent bluffmakeri och det ligger ingen substans alls i hotet. Precis som med förra porrutpressningen har bedragarna kommit över en lista med e-postadresser som de nu massmejlar till. Varifrån de har fått e-postadresserna är inte klargjort än.

Vi vet inte heller hur mycket pengar som har betalats till bedragarna. Vanligtvis använder denna typ av bedragare många olika Bitcoin-plånböcker, så att säkerhetsforskare inte kan se deras totala förtjänst. Den här gången har dock, åtminstone de tre exemplen som vi har tagit del av, haft samma Bitcoin-adress som önskad mottagare. Till den tillhörande plånboken har än så länge inga pengar överförts (senast uppdaterat 14.30). Vi tar tacksamt emot tips på fler Bitcoin-adresser som används av bluffmakarna.

Kända Bitcoin-adresser:

Spoofade avsändare

Bedragarna använder flera olika avsändaradresser. De har bland annat använt adresser hos en svensk kabel-TV-leverantör. Det innebär inte att avsändarna är kund hos nämnd leverantör. Kabel-TV-leverantören i fråga hade en felkonfigurerad e-postserver som gjorde det lätt att “spoofa” avsändare på deras domän. Vi har informerat kabel-TV-leverantören om problemet.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar