Podd #24: Skaffa (kanske) en VPN-tjänst

Under vårens gång har många av Bli säker-poddens lyssnarfrågor kretsat kring behovet av en VPN-tjänst. Därför dedikerar vi nu ett helt avsnitt åt att gå igenom vad VPN-tjänster är bra för, i vilka sammanhang de skyddar samt vanliga missuppfattningar kring deras funktion. VPN-tjänster är exempelvis ett utmärkt skydd för någon som ansluter till publika wifi-nät, men de är inte räddningen för personer som vill vara helt anonyma på nätet.  

(Och veckans känga går till företag som erbjuder gästnätverk men spärrar möjligheten att använda VPN.)

Transparensnotis

I avsnittet rekommenderas två specifika VPN-tjänster, Freedome från finska F-secure och Mullvad från svenska Amagicom. Varken F-secure eller Amagicom har sponsrat eller påverkat poddinnehållet. Bredband2 samarbetar med F-secure och säljer F-secures klientskydd men de säljer inte F-secures VPN-tjänst som avhandlas i podden. Nikka Systems samarbetar varken med F-secure eller Amagicom.

Omtalat i avsnittet

Uppdatering 2021-08-26: That One Privacy Site finns inte längre. Länken är borttagen.

Bli säker-boken om VPN-läckage

I avsnittet refereras till Bli säker-bokens sidor om IP-adress- och DNS-läckage. Ladda ned Bli säker-boksidorna om VPN-läckage eller köp Bli säker-boken i sin helhet för mer information.

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras i samarbete med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar