Backup är enda räddningen

Under lördagens föreläsningsinspelning skedde en olycka (se video) som lämnade vår studiodator bortom all räddning. Apples servicetekniker konstaterade att ”skadan är så pass omfattande att kostnaden för en reparation hade överskridit kostnaden för en ny dator av motsvarande modell”. Vi hade därför inget annat val än att köpa en ny dator.

Lyckligtvis blev vi inte av med några filer. Samtliga Nikka Systems-datorer säkerhetskopieras automatiskt flera gånger per dag. Jag (Karl Emil Nikka) sparar också alla dokument jag arbetar aktivt med på Microsofts molnlagringstjänst Onedrive vars inbyggda versionshanteringsfunktion ger ytterligare skydd.

Filerna är trots allt det viktigaste att skydda. Hårdvara går att alltid att ersätta men vid en datorkrasch, som den vi råkade ut för, är goda säkerhetskopieringsrutiner det enda som kan rädda filerna. Det är därför vi skriver i Bli säker-boken att ”filer som du inte har två kopior på är filer som du inte bryr dig om”. Det spelar ingen roll om det handlar om affärskritiska företagsfiler eller familjens privata fotoalbum. Datorkrascher kan inträffa och backup är det enda som skyddar.

Vad hade hänt om det var din dator?

Med anledning av incidenten vill vi uppmana dig som läsare att fundera över vad som händer ifall din dator går samma öde tillmötes som vår. Vad händer om din dator inte startar, blir stulen eller utpressningskrypterad? Har du tillräckligt goda säkerhetskopieringsrutiner för att då få tillbaka dina filer?

I Bli säker-boken kan du läsa mer om säkerhetskopiering. Just nu får du 25 % rabatt och fri frakt med rabattkoden podd25 när du beställer boken i vår webbutik. Du hittar även ett nyskrivet och kortfattat reportage om säkerhetskopiering av Windows och Mac OS hos Internetstiftelsen.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar

Transkribering

Igår var inte en bra dag. Jag stod här precis som vanligt och spelade in en föreläsning till lärplattformen då det här inträffade.

På tredje plats hittar vi Open-ID-konton. Vad är det? Jo.

Föga förvånande är den stendöd. Tre månader gammal.

Med anledning av det här skulle jag vilja påminna om vikten av goda säkerhetskopieringsrutiner. Själva hårdvaran går alltid att ersätta. Det är väldigt surt att behöva köpa ny dator men hårdvaran går att ersätta. Det som inte går att ersätta är filerna om man skulle bli av med dem, till exempel affärskritiska dokument eller familjens fotoalbum. De filerna går inte att få tillbaka om det inte finns en tillräckligt bra säkerhetskopia.

Hur många filer tror ni att jag blev av med på grund av den här incidenten. I och med att jag ställer frågan kan ni troligtvis lista ut att svaret på frågan är noll. Jag blev inte av med en enda fil för mina datorer säkerhetskopieras flera gånger per dag. Filer som jag arbetar aktivt med lagras i Microsofts molnlagringstjänst Onedrive så att jag får versionhanteringen och så att jag kan samarbeta med andra med filerna som jag arbetar med. Så jag blev faktiskt inte av med en enda fil.

Det enda jag blev av med, utöver det rent ekonomiska, det var fyra arbetstimmar för det var så lång tid det tog att komma tillbaka till situationen jag var innan jag hällde en hel kaffekopp med vatten i min dator. Det tog en timme att åka och köpa en ny dator hos Apple och en timme att ringa till min mamma och vara helt förkrossad och få psykiskt stöd av henne för att få tillbaka humöret och två timmar för att återställa datorn från säkerhetskopian. Sen var jag uppe och rullade igen.

Men vad hade hänt om du var i den här situationen? Ta tillfället i akt nu att fundera: vad händer om du råkar förstöra din dator eller få den stulen eller drabbas av en utpressningstrojan? Vill du veta mer om utpressningstrojaner så lägger jag med en länk till ett avsnitt av Bli säker-podden här under.

Oavsett vad som skulle hända av de här tre så finns det bara en sak som skyddar tillräckligt väl och det är goda säkerhetskopieringsrutiner. Fundera nu på om du faktiskt skulle kunna få tillbaka alla filer om någon av de här tre sakerna skulle inträffa för just dig.

Vill du ha tips på bra säkerhetskopiering så finns det såklart i Bli säker-boken. Det ligger en länk till den här också tillsammans med ett litet erbjudande. Och så vill jag också tipsa om ett reportage som jag har skrivit om säkerhetskopiering hos Internetstiftelsen. Det tar bara några minuter att läsa, så gå jättegärna dit och läs om säkerhetskopiering och se till att du får tillräckligt goda säkerhetskopieringsrutiner för att kunna rädda dig ur en situation som den jag råkade ut för igår.

Kom ihåg: filer som du inte har två kopior på är filer som du inte bryr dig om.