Backup är enda räddningen

Under lördagens föreläsningsinspelning skedde en olycka (se video) som lämnade vår studiodator bortom all räddning. Apples servicetekniker konstaterade att ”skadan är så pass omfattande att kostnaden för en reparation hade överskridit kostnaden för en ny dator av motsvarande modell”. Vi hade därför inget annat val än att köpa en ny dator.

Lyckligtvis blev vi inte av med några filer. Samtliga Nikka Systems-datorer säkerhetskopieras automatiskt flera gånger per dag. Jag (Karl Emil Nikka) sparar också alla dokument jag arbetar aktivt med på Microsofts molnlagringstjänst Onedrive vars inbyggda versionshanteringsfunktion ger ytterligare skydd.

Filerna är trots allt det viktigaste att skydda. Hårdvara går att alltid att ersätta men vid en datorkrasch, som den vi råkade ut för, är goda säkerhetskopieringsrutiner det enda som kan rädda filerna. Det är därför vi skriver i Bli säker-boken att ”filer som du inte har två kopior på är filer som du inte bryr dig om”. Det spelar ingen roll om det handlar om affärskritiska företagsfiler eller familjens privata fotoalbum. Datorkrascher kan inträffa och backup är det enda som skyddar.

Vad hade hänt om det var din dator?

Med anledning av incidenten vill vi uppmana dig som läsare att fundera över vad som händer ifall din dator går samma öde tillmötes som vår. Vad händer om din dator inte startar, blir stulen eller utpressningskrypterad? Har du tillräckligt goda säkerhetskopieringsrutiner för att då få tillbaka dina filer?

I Bli säker-boken kan du läsa mer om säkerhetskopiering. Just nu får du 25 % rabatt och fri frakt med rabattkoden podd25 när du beställer boken i vår webbutik. Du hittar även ett nyskrivet och kortfattat reportage om säkerhetskopiering av Windows och Mac OS hos Internetstiftelsen.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar