Opinion: Ska annonsblockerare behövas för att inte bli lurad?

Jag är en stor förespråkare av reklamfinansierade webbtidningar och webbtjänster. Det finns så många fantastiska webbplatser som aldrig hade kunnat överleva utan sin reklam. Jag låter därför bli att blockera annonser. Webbplatserna som jag besöker ska få betalt för sitt jobb. Detta kan jag säga helt utan egenintresse eftersom den här webbplatsen inte har någon reklam alls (förutom för våra egna produkter).  

De senaste veckorna har jag dock börjat ifrågasätta mitt ställningstagande. Det är svårt att försvara annonsvisningar när allt från sociala medier till seriösa dagstidningar visar reklam för rena bluffprodukter som Wifi Booster eller marknadsför Bitcoin-bluffar med kända TV-profilers kapade bilder. De sistnämnda annonserna har redan i år lurat hundratals svenskar.

Bluffannonser som dessa kommer in på annars seriösa webbsidor genom automatiska annonsnätverk. Vissa webbplatser förlitar sig enbart på automatiska annonser medan andra använder en kombination av egenvalda annonser och automatiska annonser. De automatiska annonserna visas då när det finns annonsluckor som behöver fyllas.

Det finns självfallet också webbplatser som endast visar egenvalda annonser. De berörs inte av problemet men de kommer ändå att drabbas av dess konsekvenser.

Webbplatser som visar automatiska annonser sitter nu i en besvärlig sits. Deras reklampartners, annonsnätverken som levererar bluffannonserna, gör ett undermåligt granskningsjobb. För mig som besökare är skuldfrågan dock helt irrelevant. Ifall en bluffannons visas på en webbplats är det i mina ögon webbplatsägaren som bär ansvaret.  

Jag ställer mig därför nu frågan: ska annonsblockerare behövas för att inte bli lurad? Som många av er vet jobbar vi med att hjälpa privatpersoner och medarbetare att bli säkra i det digitala livet. Ska vi verkligen behöva uppmana våra läsare, lyssnare och tittare att filtrera bort annonser för att inte riskera bli utsatta för bedrägerier?

De som driver webbplatserna måste förstå vilket ansvar de har för allt som visas på deras webbsidor. Detta gäller oavsett om det är material som de själva har skapat eller material som de har valt att bädda in via automatiska annonsnätverk. Om bluffannonser visas på deras webbsidor har de, de facto, accepterat att bluffannonser visas.

Jag skulle självfallet uppmana alla berörda webbplatser att hitta alternativa annonskällor i väntan på att annonsnätverken löser problemet. Jag förstår samtidigt att det är omöjligt av ekonomiska skäl. Då bör webbpublikationerna åtminstone ta sitt ansvar och varna för att bluffannonser kan förekomma på deras webbsidor (på samma sätt som företag varnar när det pågår nätfiskeattacker i deras namn). En sådan varning är självfallet både pinsam och oklädsam att lägga ut, men vad är egentligen alternativet? Att låta besökarna bli lurade?

Jag hoppas att de drabbade webbplatserna tar sitt ansvar. Om de inte gör det kommer besökarnas annonsblockerande att öka, vilket får ringar på vattnet som stjälper affärsmodellen för alla reklamfinansierade webbplatser. Slarvet som nu sker med automatiska annonser kommer att stå oss dyrt om det inte upphör snarast. Våra favoritwebbplatser kommer att förlora intäkter – och utan intäkter kommer vi att förlora våra favoritwebbplatser.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar