Thunderbird tänder hoppet för krypterad e-post

Som vi har påpekat flera gånger tidigare har det ålderstigna e-postsystemet många säkerhetsproblem. Mejl är inget säkert kommunikationssätt och alternativ bör användas när möjlighet ges, åtminstone om mejlen inte skickas krypterade. För att kunna mejla krypterat måste kommunikationsparterna installera så kallade PGP-tillägg i sina e-postprogram. Behovet av tillägg har gjort att PGP-användandet aldrig slagit igenom på bred front, men det kan det bli ändring på nu.

Idag tillkännagav Mozilla att deras populära e-postklient Thunderbird får inbyggt stöd för PGP nästa år. Mozilla kommer att bygga in tillägget Enigmail så användarna slipper installera det manuellt. Enigmails skapare Patrick Brunschwig berättar i ett officiellt blogginlägg att han nu har nått sin målsättning med tillägget.

It has always been my goal to have OpenPGP support included in the core Thunderbird product. Even though it will mark an end to a long story, after working on Enigmail for 17 years, I’m very happy with this outcome.

Patrick Brunschwig

Faktumet att en inflytelserik organisation som Mozilla satsar på PGP tänder ånyo hoppet om att PGP ska slå igenom. Nyfikna användare, som aldrig annars hade upptäckt PGP, kommer att hitta funktionen och börja experimentera med den. Det kan få ringar på vattnet och bli en del av räddningen för det annars utdömda e-postsystemet.

Lyssna på vårt poddavsnitt Säker och krypterad e-post för mer information om PGP. I det berättar Pontus Falk vad som krävs för att komma igång med säker e-post. Den 14:e oktober är han också med och anordnar ett så kallat nyckelsigneringsparty där alla som är intresserade kan få hjälp med att komma igång. Läs mer om detta hos IX Stockholm.

Nyhetskälla: The Mozilla Thunderbird Blog (tack ”Bittin” för tips)

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar