Varning för mellandagsbluffar

Julafton har passerat och mellandagshandeln står för dörren. Det innebär att högtiden för bedragare fortsätter. Våra e-postinkorgar fylls med erbjudanden från alla möjliga butiker, och bedragarna tar sin chans att rida på vågen.

Precis som i fjol gästade jag (Karl Emil Nikka) därför Vaken med P3 och P4 för att prata om vad du som konsument bör tänka på för att inte bli lurad. Lyssna på inslaget från i morse vid kvart i sex-tiden.

Undvik risken för nätfiskebluffar

Det bästa sättet att undvika nätfiskebluffar är att helt enkelt aldrig klicka på länkar i mejl eller SMS. Erbjudandena som listas i e-handlarnas nyhetsbrev går att ta del av ändå. Om du får ett intressant erbjudande bör du, i stället för att klicka på länken, gå till e-handlarens webbplats och söka upp produkten manuellt. Om erbjudandet endast gäller e-handlarens kundklubbsmedlemmar kan du behöva logga in för att ta del av det. Oavsett vad behöver du aldrig klicka på någon länk som kommer via mejl, SMS eller sociala medier.

Se framförallt upp för eventuella specialkampanjsidor som nyhetsbrev länkar till. Ifall ett erbjudande endast är tillgängligt på en kampanjsajt som ligger utanför e-handlarens egen domän är det garanterat en bluff. Ingen seriös e-handlare publicerar mellandagskampanjer eller produktkampanjer på andra domäner än sina huvudsakliga domäner. Exempelvis ligger alla äkta erbjudanden från Elgiganten på elgiganten.se.  

Se upp för lycksökare

Med anledning av mellandagshandeln finns det också anledning att varna för oseriösa aktörer som lockar med överdrivet bra erbjudanden. Under morgonens intervju tipsade jag därför tre saker som avslöjar bluffsajter och lycksökare.

  1. Kontrollera att e-handlaren har tydliga kontaktuppgifter. Avsaknad på telefonnummer och e-postadress är ett tydligt varningstecken.
  2. Kontrollera att e-handlaren skriver ut sitt organisationsnummer. Alla seriösa e-handlare har organisationsnumret tydligt publicerat.
  3. Läs recensioner om e-handlaren i fråga för att se hur andra kunder upplever deras leveranser och support. Lita aldrig på recensioner som e-handlaren publicerar på sin egen sajt. Sådana kan vara fejkade eller handplockade. Leta i stället upp e-handlaren på exempelvis Prisjakt och se vad kunderna skriver där.

Kontrollera avslutningsvis att anslutningen till webbplatsen är säker (d.v.s. att det finns ett hänglås i adressfältet). Kom samtidigt ihåg att hänglåset inte säger något om huruvida webbplatsen i sig är säker. Klicka på eventuella sigill (t.ex. Trygg e-handel) för att verifiera deras äkthet. Om sigillen inte länkar till verifieringssidor på sigillutfärdarnas webbplatser är de inte värda något alls (inget hindrar bedragare från att klistra in bilder på sigillen).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar