Facebook ökar transparensen

Facebook ser inte bara vad vi gör när vi surfar på Facebooks egna webbplatser. De får också information från andra webbplatser som vi besöker via den så kallade Facebook-pixeln. Det är en liten spårningskod som många webbplatsägare installerar på sina sajter. Facebook-pixeln gör exempelvis att vi kan få Facebook-annonser för mobilskal efter att vi har tittat på mobiltillbehör i en webbutik.

Nya funktionen ”Aktivitet utanför Facebook”

I svallvågorna efter Cambridge Analytica-skandalen meddelade Facebook att de skulle ge oss användare större insikt i datan som webbplatser och appar delar med Facebook. De lanserade funktionen ”Aktivitet utanför Facebook” (eng. Off-Facebook Activity), vilken inledningsvis enbart var tillgänglig i ett fåtal utvalda länder. Sedan den gångna veckan är den tillgänglig globalt så att även vi i Sverige kan dra nytta av den.

Den nya funktionen nås via samma inställningssida som låter oss se vår Facebook-aktivitet och ladda ned vår Facebook-information. När undertecknad (Karl Emil Nikka) gick dit kunde jag se att Facebook nyligen fått information om mig från Fortnox, SJ, Mionix och Linkedin, det vill säga webbplatserna som jag nyligen hade besökt. Du kan själv se vilka webbplatser som har gett information om dig till Facebook via denna direktlänk.

Facebooks aktivitetslog för aktivitet utanför Facebook
Facebook visar vilka sajter som har delat data om mig.

Stäng av spårning från andra sajter

Från den tidigare nämnda inställningssidan kan du radera informationen och välja att datan som Facebook samlar in inte längre ska kopplas till din profil. Facebook slutar visserligen inte samla in data om din aktivitet på andra webbplatser, men de sparar datan utan koppling till dig som person. Inställningen påverkar inte heller antalet annonser som visas utan enbart underlaget som används vid Facebooks urval av annonser. Om du stänger av funktionen kommer annonserna som visas därmed bli något mindre relevanta.

Facebooks inställning för att inaktivera kopplingen mellan insamlad data och din profil.
Facebook låter dig inaktivera kopplingen mellan insamlad data och din profil.

Ett (litet) steg i rätt riktning

De nya inställningsmöjligheterna är ett steg i rätt riktning från Facebooks sida. Genom detta tilltag visar de att de faktiskt menar allvar med påståendena om att göra Facebook mer integritetsvärnande. De avmystifierar också Facebooks annonsmaskineri, så att vi användare lättare kan förstå varför vi ser vissa annonser. Därigenom lär förhoppningsvis myterna om att Facebook lyssnar på allt vi säger sluta spridas. Lär dig mer om detta i Youtube-avsnittet ”Tjuvlyssnar min mobil på mig?” som är en del av Internetstiftelsens nya serie Spårad.

Med detta sagt har Facebook en lång väg kvar att gå. För att verkligen ta användarnas integritet på allvar borde funktionen som vi nu erbjuds att stänga av vara inaktiverad som standard. Vi borde bli inbjudna att slå på den för att få relevantare annonser, inte tipsas om att vi kan stänga av den.

Parallellt med Facebooks integritetssatsningar börjar också våra webbläsare blockera allt fler spårningsförsök. Apple Safari och Mozilla Firefox håller taktpinnen i marschen mot ett internet med mindre spårning. Mer information om detta avhandlar vi i ett av vårens Bli säker-poddavsnitt. Prenumerera kostnadsfritt på Bli säker-podden och vårt nyhetsbrev så missar du inte det.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar